La reunió de la gestora del PSOE, que pren les regnes del partit després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general, ha començat passades les 12.15 hores a la seu del carrer Ferraz. El president asturià, Javier Fernández, encapçala la gestora, en la qual també hi ha nou vocals. El grup ho componen Mario Jiménez i María Jesús Serrano (Andalusia); Ascensión Godoy i Soraya Vega (Extremadura); José Enrique Muñoz Lladró (Comunitat Valenciana); Dolores Padró (Canàries); Francesc Antich (Balears); Francisco Ocón (La Rioja) i Ricardo Cortés (Cantàbria).

La gestora del PSOE. D'esquerra a dreta, Javier Fernández (Astúries), i els vocals, Mario Jiménez Díaz (Andalusia), María Jesús Serrano Jiménez (Andalusia), Ascensión Godoy (Extremadura), José Enrique Muñoz Lladró (València); i a baix, María Dolores Padró Rodríguez (Canàries), Ricardo Cortés Llastra (Cantàbria), Soraya Vega Prieto (Extremadura), Francesc Antich Oliver (Balears), i Francisco Ocón Pascual (La Rioja). EFE/Arxiu

Fernández ha arribat a Ferraz amb cotxe sobre les 11.15 hores. Abans, ho han fet alguns membres de la nova direcció, que no han volgut fer declaracions als mitjans. L'andalusa María Jesús Serrano s'ha limitat a dir que la gestora afronta amb "molts ànims" la nova etapa.

La reunió té lloc a la sala on habitualment es reuneix la Comissió Permanent de l'Executiva Federal, les funcions de la qual les assumeix ara la gestora. A l'esquerra de Fernández, s'hi ha assegut Mario Jiménez, el portaveu del PSOE al Parlament andalús, mentre a la dreta, s'hi ha situat l'extremenya Ascensión Godoy, tots dos de federacions que es van oposar en contra de Sánchez.

La gestora va a adoptar les primeres mesures, entre elles, la reorganització del les direccions del grup parlamentari del Congrés i del Senat. Els actuals portaveus, Antonio Hernando i Óscar López, respectivament, estan disposats a seguir en els seus càrrecs, però no hi ha encara confirmació de quina decisió s'adoptarà.

Després del convuls Comitè Federal del passat dissabte, la gestora té també el repte de traçar el full de ruta sobre la decisió de facilitar o no el govern a Mariano Rajoy. Aquesta decisió es prendria, en última instància, en un Comitè Federal que la gestora ha de convocar en les properes setmanes.

En qualsevol cas, la dimissió de Sánchez no ha aplacat el debat que hi ha en el si del partit sobre si cal abstenir-se davant Rajoy. De fet, entre els membres de la gestora, ja han sorgit les primeres discrepàncies sobre què fer en cas que el president del Govern torni a intentar la investidura.

Ocón ha apostat per donar veu a la militància, en sintonia amb Antich, qui és partidari que es consulti a la bases si es vol facilitar o no el govern a Rajoy. Godoy, en canvi, ha defensat que sigui el Comitè Federal, com a representant dels afiliats, el que decideixi la postura.

Al debat hi han participat també diversos 'barons' socialistes. El secretari general valencià i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit que el PP no ha fet res per obtenir la confiança del PSOE. "No podem ni conformar un govern de coalició ni ajudar a la seva instauració en el poder", ha ressaltat.

I des d'Extremadura, el president autonòmic Guillermo Fernández Vara ha apel·lat simplement al fet que les decisions de futur es plantejaran en les properes setmanes en el Comitè Federal "com sempre pensant primer a Espanya, després en el PSOE i, després, en nosaltres".

Contra una abstenció que faciliti la investidura de Rajoy s'hi han pronunciat diferents portaveus i líders autonòmics. La secretària general del PSOE de Madrid, Sara Hernández, una de les líders afins a l'exsecretari general, ha advocat per oposar a un Govern del PP per "coherència i credibilitat", al mateix temps que ha apostat per convocar "al més aviat possible" un congrés ordinari per donar veu a la militància.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que també va recolzar a Sánchez, ha insistit també en no contribuir ni amb el vot ni amb l'abstenció a un govern del PP, igual que el president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha insistit en el seu "no" al fet que es formi un govern del PP. A Balears, el Consell Polític del PSIB-PSOE s'ha mostrat "en contra de qualsevol actuació que faciliti un Govern presidit pel PP" i ha reclamat la "immediata" convocatòria d'un congrés federal extraordinari.

Des de les Canàries, l'eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar ha sostingut que el PSOE ha de votar no a la investidura per no donar-se les condicions perquè el PP "mereixi" l'abstenció en honor de la governació de l'Estat.

Al final de la reunió d'avui de la gestora, Javier Fernández va a donar una roda de premsa per informar dels primers acords adoptats. De la nova adreça, han quedat anés les federacions de Madrid, Aragó, Catalunya, Galícia, País Basc, Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Navarra i Murcia.