Els líders dels partits polítics colombians van mostrar ahir el seu suport al president, Juan Manuel Santos, en la seva recerca de la pau, en una reunió convocada pel govern i a la qual no va acudir el Centre Democràtic que lidera l'exmandatari i senador Álvaro Uribe.

Santos va convocar la reunió després de la victòria del no a l'acord de pau signat amb la guerrilla de les FARC al plebiscit celebrat aquest diumenge, en què va obtenir el 50,21% dels vots, contra el 49,78% del sí.

"Tots els partits afectes al sí estem reunits i aclarim el següent: donem suport al president Juan Manuel Santos en el seu propòsit d'aconseguir la pau", va declarar a la premsa el president del Congrés, Mauricio Lizcano.

En aquest sentit, va assenyalar que tenen "l'anhel de tots els colombians i les majories del Congrés" per persistir en la recerca de la pau. Lizcano també va assegurar que donen suport a la "decisió de configurar una comissió àmplia i incloent-hi que obri un diàleg nacional amb tots els sectors del no". "Esperem que aquesta comissió tingui temps precisos i resultats concrets", va concloure.

A la reunió hi van participar també el president de la Cambra de Representants, Miguel Ángel Pinto, així com el ministre de l'Interior, Juan Fernando Cristo, i el secretari general de la Presidència, Luis Guillermo Vélez i líders dels diferents partits colombians. Segons el govern, tots els partits polítics del país van ser convidats a aquesta reunió, que va tenir lloc a porta tancada. Mentrestant, el Centre Democràtic va recordar en un comunicat la intenció expressada diumenge a la nit per Uribe d'"aportar a un gran pacte nacional", proposat per Santos en reconèixer la derrota a les urnes, i va subratllar la petició d'aquest partit que "s'escoltin" les seves raons.

Després del revés al pacte, hi va haver nombroses reaccions internacionals animant el govern colombià a no defallir en el procés de pau amb les FARC.

Des de l'estat espanyol, tant el govern central com els partits polítics van expressar el seu respecte al resultat del referèndum tot i que han deixat clar que cal continuar apostant i lluitant per la pau al país llatinoamericà. En un comunicat del ministeri d'Afers Exteriors, va animar tots els colombians que a través del diàleg busquin punts de trobada i unitat que facin realitat "aquest desig compartit de pau".

Podem i Ciutadans, per la seva banda, van titllar de "revés" el rebuig dels colombians a l'acord. El secretari d'Organització de la formació, Pablo Echenique, va mostrar "tristesa i sorpresa" pel resultat i va dir confiar que "se seguirà avançant" en el camí del sí a l'acord de pau amb les FARC.

Albert Rivera, president de C's, va considerar el resultat "un revés preocupant".