Els candidats a la Casa Blanca han portat aquesta matinada els seus atacs a l'extrem en el seu segon debat, en el qual Donald Trump ha amenaçat amb enviar a presó Hillary Clinton si arriba al poder i ella ha opinat que el magnat està incapacitat per a la Presidència pels seus "brutals" insults a dones, llatins i altres col·lectius.

El vídeo revelat divendres en el qual Trump fa comentaris denigrants sobre les dones i la pèrdua de suports republicans a la seva campanya han marcat el to per a un debat tibant des del principi, amb la negativa dels candidats a encaixar-se la mà a l'arribar a l'escenari a la Universitat de Washington a Sant Luis (Missouri).

Conscient del moment fràgil pel qual passa la seva campanya, Trump ha passat de seguida a l'ofensiva i ha dit que, si arriba al poder, nomenarà un fiscal especial que investigui Clinton pel seu ús d'un servidor privat per enviar els seus correus electrònics professionals quan era secretària d'Estat (2009-2013).

Quan Clinton va afirmar que se n'alegrava que "algú amb el temperament de Donald Trump no estigui a càrrec del nostre país", el magnat ha replicat: "Perquè llavors estaries a la presó". L'exsecretària d'Estat ha tractat llavors de reprendre el control del debat i ha aprofitat les interrupcions de Trump durant una de les seves respostes per dir-li: "Sé que vols generar distraccions aquesta nit, la qual cosa sigui per evitar parlar sobre la teva campanya i com està explotant, i com t'estan abandonant els republicans".

Trump ha assegurat que "no està orgullós" dels comentaris sobre les dones que va fer el 2005, quan es va gravar el vídeo filtrat a la premsa el divendres, i que s'ha disculpat "amb la seva família i el poble nord-americà" per això. Però ha insistit que simplement eren "comentaris típics d'un vestuari de gimnàs" entre homes, i ha demanat centrar-se "en coses molt més importants", com el grup Estat Islàmic (EI). "Tinc un gran respecte per les dones, i les dones em respecten", ha sentenciat Trump, que ha assegurat que mai ha arribat a abusar sexualment de ningú.

El seu rival portava tot el cap de setmana preparant la seva resposta a l'escàndol, i estava desitjosa de contestar després que Trump comparegués abans del debat al costat de diverses dones que van acusar en el seu moment d'assetjament sexual el seu espòs, l'expresident Bill Clinton. "Hem vist Trump insultar a dones, classificar-les per la seva aparença de l'un al deu", va afirmar la candidata demòcrata. "Però no només són les dones, i no només és aquest vídeo el que desperta dubtes sobre la seva capacitat de ser president, perquè també ha atacat els immigrants, els afroamericans, els llatins, gent discapacitada, presoners de guerra i molts altres", ha agregat.

Al llarg del debat, Trump també va descriure Clinton com "el diable" i la va acusar de tenir "un odi tremend al seu cor", després de qualificar de "deplorables" la meitat dels simpatitzants del candidat republicà. "Jo no tinc cap problema amb els seus simpatitzants -ha replicat Clinton- sinó amb ell i la campanya divisiva i plena d'odi que ha encapçalat, la incitació a la violència en els seus mítings, i els seus comentaris brutals sobretot tipus de nord-americans".

Els atacs personals han deixat poc espai per a la substància al debat, en el qual s'han tocat temes com la reforma sanitària, els impostos, la islamofobia a EUA o la situació a Síria. Trump ha reconegut que està "en desacord" amb el seu company de fórmula, l'aspirant a vicepresident Mike Pence, qui en el debat de dimarts passat va dir que les "provocacions de Rússia a Síria han de tenir com a resposta la força d'Estats Units". El magnat ha argumentat que cal concentrar-se exclusivament en la lluita contra l'Estat Islàmic i que la ciutat d'Alep, on hi ha una ofensiva russa i siriana, "bàsicament ja ha caigut".

Mentre, la candidata demòcrata ha dit que està a favor d'investigar Rússia i el règim de Damasc pels "crims de guerra" que han comès a Síria, i ha argumentat que els comentaris "imprudents" de Trump sobre els musulmans "els utilitzen" els grups gihadistes per captar nous terroristes.

D'altra banda, Trump ha reconegut haver eludit impostos després de declarar 916 milions de dòlars en pèrdues el 1995, un altre dels temes que li han generat més crítiques de la campanya de Clinton.

El debat s'ha tancat amb un intent de conciliació, quan un votant ha demanat als candidats que citessin una virtut de l'altre. "Respecte els seus fills. Són increïblement capaços i lleials, i crec que això diu molt sobre Donald i és una cosa que respecto", h admès Clinton, mentre que Trump ha reconegut que la seva rival "no abandona, no es rendeix, és una lluitadora", i això "és un tret molt bo".

Els elogis no van aconseguir esborrar una hora i mitja de dards, però sí van desembocar en l'encaixada que tant havien evitat al principi, i amb el qual es van acomiadar fins al tercer i últim debat, que tindrà lloc el 19 d'octubre a Las Vegas (Nevada).