Mariano Rajoy té més a prop la investidura després de l'abstenció que ahir va decidir el Comitè Federal del PSOE, i ahir mateix va respondre a aquest canvi de rumb dels socialistes mostrant-se disposat a parlar de les seves principals demandes.

El PSOE, per la seva banda, va advertir ahir que la decisió presa ahir no és per al PP sinó "per Espanya", i va prometre impulsar com més aviat millor mesures i reformes que considera "inajornables", com va apuntar el portaveu de la gestora, Mario Jiménez.

L'endemà que el màxim òrgan del PSOE entre congressos aprovés que el partit s'abstindrà en segona votació en la investidura, Rajoy va valorar aquesta decisió que li permetrà seguir al capdavant del govern.

El cap de l'Executiu en funcions va qualificar de "molt raonable" la decisió del Comitè Federal i va augurar per al país un "gran futur" si hi ha "voluntat" de diàleg per part de tots.

Mariano Rajoy no va voler entrar en detalls per comentar el que es va aprovar diumenge a la seu de Ferraz, cosa que farà, va avançar, al Congrés, previsiblement, al seu discurs d'investidura.

Però sí que va assegurar que s'ha posat "al lloc de l'altre" i, va afirmar, després de llegir la resolució sobre l'abstenció que van aprovar els socialistes, que el text conté algunes "coses bones" de les quals es pot "parlar".

En la resolució, el PSOE citava mitja dotzena d'"objectius inajornables" que es compromet a defensar, com la derogació de la reforma laboral i de la llei mordassa, la convocatòria del Pacte de Toledo, l'obertura d'un diàleg al Congrés sobre el model territorial, la lluita contra la corrupció i un gran pacte d'estat contra la violència de gènere.

Precisament, el portaveu de la gestora socialista, Mario Jiménez, va advertir a la Ser que hi ha "qüestions inajornables" que els socialistes volen posar en marxa com més aviat millor, i va assenyalar que Rajoy haurà de respectar les decisions que es prenguin dins del Congrés.

A més, Jiménez va assegurar que el PSOE "no pactarà mai amb el PP ni amb Rajoy", i va subratllar que l'abstenció no s'ha decidit per al PP o pel PP sinó "per a Espanya i per Espanya".

D'altra banda, la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, va dir ahir que dóna per "segur" que la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, serà ministra al nou govern que podria sortir després de la "molt positiva" decisió del PSOE.

En una roda de premsa del seu grup, Aguirre va afirmar que la decisió del PSOE de facilitar la investidura de Mariano Rajoy evitarà l'"aberració" política que suposava el "govern Frankenstein" que ja havien pactat el que va ser candidat i secretari general del PSOE Pedro Sánchez amb Podem i els independentistes.

Aguirre va expressar el seu desig que els tres partits constitucionalistes, Partit Popular, Ciutadans i PSOE, acordin reformes com la independència de la Justícia, la llei electoral, el sistema de pensions o les administracions públiques.