La recerca sobre la "trama del 3%" de Convergència Democràtica de Catalunya -ara PDECat- ha identificat una desena de contractes que presumptament van ser arreglats per beneficiar les empreses que finançaven il·legalment el partit, informava ahir El Confidencial. Les indagacions, fetes per agents de la Guàrdia Civil i dirigides per la Fiscalia Anticorrupció, han descobert que les irregularitats s'haurien estat produint fins unes setmanes abans que esclatés el juliol del 2015 la primera fase de l'operació Petrum, saldada amb la detenció de tres membres de la família Sumarroca, propietària de la constructora Teyco, recorda la publicació digital.

Ara, Nous Catalans

Les noves licitacions sota sospita apareixen en un informe que està en mans de l'instructor de la causa, Josep Bosch, titular del Jutjat de Primera Instància 1 del Vendrell. Segons fonts citades per El Confidencial, els investigadors han acreditat que les empreses que van rebre les adjudicacions van retornar després un percentatge dels contractes a CDC amb donacions a la Fundació Nous Catalans, entitat creada l'any 2012 per Artur Mas per incorporar els immigrants a la causa independentista, sobretot els musulmans. La formació ha iniciat els tràmits per clausurar-la.

Fins ara, el focus de la trama del 3% se centrava en dues entitats de CDC, les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona. La primera, considerada el think tank del partit, va ser creada el 1994 amb el nom de Trias Fargas, però Mas va canviar-li el nom el 2009 perquè estava implicada en el cas Millet. La segona, Fòrum Barcelona, ja liquidada, compartia domicili i administrador, Andreu Viloca, amb CatDem. Segons informes anteriors incorporats a la causa, CatDem i Fòrum Barcelona van rebre donacions de grans contractistes beneficiats en concursos de la Generalitat. Els pagaments, segonsEl Confidencial, eren del voltant del 3% de les adjudicacions, encara que s'han trobat transferències de fins al 7%. Després, els fons es desviaven a CDC amb factures falses per prestació de serveis inexistents. Un cop els diners anaven a parar a la caixa del partit, eren usats per pagar despeses ordinàries. Segons la Guàrdia Civil, a aquesta equació cal sumar-hi ara Nous Catalans, que hauria participat en l'ocultació de comissions il·legals per obres.

3,5 milions del 2007 al 2013

Globalment, el partit del President Carles Puigdemont hauria aconseguit per aquesta via 3,5 milions entre el 2007 i el 2013, encara que la xifra real podria ser molt superior. Només del 2008 al 2011, sis de les empreses investigades van rebre contractes públics per 402 milions. Però el període que es troba sota investigació ja abasta l'exercici 2015. La investigació aprofundeix en el funcionament de trama: els primers informes apunten que Viloca es reunia amb els directius de les companyies implicades en moments clau dels concursos per exigir-los els donatius si volien mantenir opcions.