Els quatre presumptes terroristes detinguts a Estrasburg el cap de setmana passat preparaven un atemptat "de gran envergadura" a França el proper 1 de desembre i, igual que un altre arrestat a Marsella en la mateixa operació, estaven "teledirigits" des de Síria o l'Iraq pels dirigents del grup terrorista Estat Islàmic (EI).

El fiscal de París, François Molins, ha assenyalat en roda de premsa que no s'ha pogut establir exactament quin era l'objectiu d'aquest atemptat, que en qualsevol cas era "imminent".

Hores després, el president francès, François Hollande, ha felicitat "els serveis secrets, als policies i els magistrats que han permès desmantellar aquesta xarxa, que ens ha evitat un atac de gran envergadura". En un desplaçament a una escola de policia a Nimes, Hollande ha recordat que només des de principis d'aquest mes de novembre els serveis antiterroristes han detingut 43 individus, dels quals 28 han estat presentats davant el jutge.

Molins ha confirmat que els cinc presumptes terroristes de l'operació del cap de setmana passat havien rebut les mateixes instruccions del mateix interlocutor, des de les zones de Síria o l'Iraq controlades pel EI, per obtenir armes i explosius. Segons les filtracions dels últims dies a la premsa, un dels quatre homes capturats a Estrasburg, que eren amics des de fa força temps i es comunicaven per una xarxa tancada a través d'una línia telefònica específica, havia confessat als policies que entre els seus objectius hi havia centres de comandament de la policia a la regió de París.

Molins ha apuntat que els cinc -detinguts en la matinada del diumenge passat- compareixeran aquest divendres davant magistrats antiterroristes amb vista a la seva inculpació per terrorisme, però també per adquisició, tinença i transport d'armes, i que sol·licita presó provisional per a ells.

Els quatre d'Estrasburg tenen entre 36 i 37 anys i són francesos, encara que dos d'ells tenen doble nacionalitat, un de Tunísia i un altre del Marroc. En el moment de la detenció els van requisar armes (bàsicament pistoles i munició), però també documents en suports de paper i informàtic que posen en evidència els seus vincles amb el EI, doncs glorificaven la idea de morir com a màrtirs i juraven lleialtat a aquesta organització, a més de proferir "amenaces" contra França.

A més, com el marroquí detingut a Marsella (identificat com Hicham I, de 46 anys), també tenien instruccions d'un interlocutor que se situa a la zona controlada pel EI a Síria i l'Iraq, per aprovisionar-se d'armes. De fet, Hicham I., que era resident a Portugal des del 2013, havia viatjat en els últims anys per Europa amb documentació falsa, no tenia domicili fix a França i portava, en ser arrestat a Marsella, 4.281 euros que els investigadors creuen que eren per comprar armes.

En un suport informàtic confiscat al domicili d'un dels detinguts a Estrasburg hi havia un text en el qual es parlava de la possibilitat d'un lliurament d'armes, així com indicacions amb coordenades de GPS per dotar-se d'armament i munició.

Dos dels presumptes terroristes de la cèl·lula d'Estrasburg, Hicham M. i Yacine B., havien estat detectats a la frontera de Turquia amb Síria al març de 2015, un viatge que havien realitzat passant per Xipre.També el marroquí arrestat a Marsella va estar en aquesta frontera i va ser expulsat de Turquia en l'estiu de 2015 per haver intentat entrar a Síria.

França és el país europeu més castigat pel terrorisme en l'últim any i mig, durant el qual ha registrat 230 víctimes mortals, entre les quals s'inclouen 130 dels atacs del 13 de novembre de 2015 a París i en la veïna Saint Denis i 84 de l'atemptat a Niça del 14 de juliol de 2016.