El suposat autor de l'atemptat que va deixar 39 morts i 65 ferits la nit de Cap d'Any en un club d'Istanbul és un ciutadà uzbek de 33 anys que va rebre entrenament a l'Afganistan i va actuar en nom del grup gihadista Estat Islàmic (EI), segons van informar ahir les autoritats turques en confirmar el seu arrest, que va tenir lloc la nit de dilluns d'aquesta setmana.

«És clar que la seva acció va ser feta en nom de l'Estat Islàmic», va explicar el governador d'Istanbul, Vasip Sahin, en confirmar que la persona detinguda aquest dilluns a la nit és Abdulkadir Masharipov, nascut a Uzbekistan l'any 1983. El seu nom en clau era Abu Muhammed Horasani.

El governador va assegurar que l'arrestat és un terrorista molt ben entrenat, que parla quatre idiomes i que va entrar a Turquia il·legalment el gener del 2016 per una frontera de l'est del país, encara que no va especificar per quin punt concret. També va afirmar que el detingut va reconèixer la seva autoria i que les seves empremtes dactilars coincideixen amb les que tenia la policia del lloc del crim.

Sahin va assenyalar que en el domicili d'Istanbul en què va ser arrestat es van localitzar 197.000 dòlars (184.000 euros) en efectiu, dues armes, diverses targetes de telèfons mòbils i dos drons.

El presumpte terrorista es va allotjar en diversos domicilis a la ciutat d'Istanbul abans de cometre l'atemptat el dia de Cap d'Any al club Reina, un conegut local de la ciutat en el qual va disparar trets contra els que celebraven l'entrada a l'any 2017.

Sahin va indicar que no hi ha informació encara que apunti a la participació d'un servei d'intel·ligència estranger, una possibilitat que havien insinuat prèviament membres del govern turc.

El governador sí que va assegurar que l'ara detingut va tenir ajuda per perpetrar l'atac i que aquesta informació serà obtinguda durant l'interrogatori al qual se l'estava sotmetent durant la jornada d'ahir.

Juntament amb Masharipov es va detenir la nit de dilluns un home iraquià i tres dones de diferents nacionalitats.

En el moment en què es va fer la detenció també era a l'habitatge el fill de quatre anys de Masharipov.

Abans de portar a terme l'arrest, la policia turca va analitzar més de 7.200 hores de vídeos de diferents càmeres urbanes per tal de poder localitzar el pressumpte atacant.

Un total de 152 domicilis van ser escorcollats i 158 persones estrangeres van ser arrestades durant la investigació, segons va assenyalar el governador.