El president dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat de «vergonyosa» la decisió d'un tribunal d'apel·lació que aquest dijous va mantenir bloquejat el seu veto temporal a l'entrada al país de refugiats i ciutadans de set països de majoria musulmana.

«Una decisió vergonyosa!», va exclamar ahir Trump en el seu compte personal de la xarxa social Twitter, en citar el bloc d'informació judicial «Lawfare», que critica el dictamen del panel de tres jutges del tribunal, però admet que la cort va emetre la decisió «cor-recta».

«Lawfare: 'De manera extraordinària, en tot el seu veredicte, el panel no es molesta fins i tot a citar aquest (l') estatut», afegeix el president en els seus missatges directes, en al·lusió a la cita de la publicació, que es refereix a un estatut en què es basa el polèmic decret amb el qual el magnat novaiorquès va ordenar el veto migratori el 27 de gener.

Un panel de tres jutges -dos de demòcrates i un de republicà- del Tribunal d'Apel·lacions del Novè Circuit, amb seu a San Francisco (Califòrnia), va rebutjar per unanimitat que el bloqueig al veto posi en perill el país, com argumenta el govern.

Tot i la unanimitat de la decisió, Trump va opinar dijous a la nit, en declaracions a periodistes, que la decisió havia estat «política».

Mostra d'enuig

«Ens veurem als tribunals, la seguretat del nostre país està en joc!», va remarcar, a més a més, el president en un missatge publicat en lletres majúscules a Twitter, grafia que a Internet se sol interpretar com a sinònim de crits o mostra d'enuig.

El departament de Justícia ara pot o bé presentar un recurs davant del Tribunal Suprem, o bé sol·licitar una altra revisió de la sentència a una cort federal amb un nombre més ampli de jutges.

L'ordre de Trump suspenia durant 120 dies el programa d'acollida de refugiats dels Estats Units -o indefinidament, en el cas dels refugiats sirians- i frenava durant 90 dies l'emissió de visats per a ciutadans de set països de majoria musulmana: Líbia, Sudan , Somàlia, Síria, l'Iraq, l'Iran i Iemen.

Atesa la suspensió temporal del decret, els nacionals dels països afectats s'han afanyat a viatjar als Estats Units amb els visats que ja havien processat.