La fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, va anunciar ahir en roda de premsa que estudia obrir diligències contra el jove que divendres passat la va increpar a les portes del judici del 9-N.

Magaldi va comparèixer per donar a conèixer la seva versió de l'«incident» i va relatar que a la sortida del Palau de Justícia una vintena de persones -i després un jove que va continaur increpant-la metre li segui els passos- li cridaven «feixista», «ets una merda», «vés-te'n de Catalunya», «fora, fora». Magaldi va desvincular l'incident que ella mateixa va comunicar a la Fiscalia General de l'Estat de qualsevol propòsit d'ascendir a la Fiscalia Superior de Catalunya.

Segons Magaldi, «per la dignitat de la institució que represento, el que jo no podia fer era ajupir el cap i sortir corrents d'aquella situació», va dir la fiscal, que creu que, a diferència dels polítics, rebre aquest tipus d'improperis no li «va en el càrrec». Per això, va dir que es va mantenir «dreta, ferma i mirant aquelles persones» durant uns segons que li van semblar «interminables», cosa que va provocar que els manifestants insistissin.

Quan caminava per allunyar-se'n, un jove se li va dirigir corrent i va témer «per la seva integritat». Amb una «mirada d'odi» com no havia vist en els seus 64 anys i que creu que no oblidarà «en la vida», li va dir: «tu ets la Fiscalia, tu ens condemnes per posar les urnes».

Magaldi sosté que va intentar explicar-li que la Fiscalia no jutja, només acusa, i que ella és la fiscal cap de Barcelona, no el ministeri públic en el seu conjunt. Llavors, Magaldi va aixecar el braç i va demanar ajuda als Mossos que custodiaven el dispositiu de seguretat, i un agent la va acompanyar caminant fins que es va allunyar. La fiscal va anunciar que estudiarà amb «assossec, tranquil·litat, sentit comú i el cap fred» el que li va passar i, si veu que encaixa en algun tipus penal, obrirà les diligències oportunes. El ministeri públic ha demanat als Mossos conservar les imatges de les càmeres de seguretat per si calgués identificar el responsable dels improperis. Magaldi va aprofitar per reivindicar el paper de la Fiscalia en el 9-N i va reconèixer que el fiscal que va portar el judici, Emilio Sánchez Ulled, «va tornar la dignitat» al ministeri públic amb les seves intervencions a la vista oral.

Per la seva banda, la portaveu del Govern català, Neus Munté, va condemnar els insults, si bé els va emmarcar dins del dret a la «llibertat d'expressió» i va denunciar un tracte diferenciat quan es tracta de polemitzar sobre atacs a sobiranistes. A més, va veure «poc gratificant» que els polítics hagin d'acceptar els insults perquè «va amb el càrrec», com va dir Magaldi.