La Policia va detenir ahir una dona amb documentació vietnamita com a sospitosa del suposat assassinat a Malàisia de Kim Jong-nam, germà gran del líder nord-coreà Kim Jong-un, però no va aclarir les múltiples incògnites al voltant d'aquest novel·lesc cas.

Mentre les autoritats de Malàisia continuen la investigació i esperen conèixer el resultat de l'autòpsia, Seül es va afanyar ahir a condemnar l'assassinat i a acusar directament Pyongyang.

El primogènit de Kim Jong-il, i durant una època considerat el favorit per a la seva successió, va ser suposadament assassinat dilluns a Kuala Lumpur, aparentment després de ser enverinat a l'aeroport d'aquesta ciutat, segons la versió de l'agència d'intel·ligència de Corea del Sud.

La Policia malàisia va arrestar ahir una jove de 28 anys amb passaport vietnamita a la qual consideren una de les dues dones que presumptament van atacar Kim Jong-nam amb verí.

Les autoritats van difondre abans imatges captades per càmeres de seguretat on apareix una de les sospitoses abans de fugir de l'escena del crim en taxi.

Els mitjans malaisis van assenyalar que Kim Jong-nam va ser presumptament ruixat amb un producte químic per les dues dones a l'aeroport i va morir quan era traslladat cap a l'hospital.

Pel que fa a la identitat del mort, les forces de seguretat es van limitar a confirmar la mort d'un ciutadà nord-coreà d'una edat similar -nascut el 1970- que viatjava a través de Kuala Lumpur amb un passaport a nom de Kim Chol.

Mentre continuen aflorant detalls d'un succés ple d'incògnites i que s'assembla a un enrevessat guió d'una pel·lícula d'espionatge, Corea del Sud ha apuntat a la responsabilitat del règim que lidera Kim Jong-un.

«De ser confirmat que l'assassinat es va dur a terme per part del règim, es tractaria d'un flagrant exemple de la seva naturalesa brutal i inhumana», va afirmar el president sud-coreà en funcions, Hwang Kyo-Ahn, durant la seva intervenció en una reunió d'emergència convocada ahir per l'Executiu.