El Govern ha admès avui la saturació dels seus centres de menors, la situació de tensió que això produeix i que durant l'any passat es van produir 130 agressions de menors a educadors als 13 centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).

El sindicat CGT ha denunciat avui que la protecció a la infància a Catalunya, especialment als Centres Residencials, en els quals viuen més de 2.900 menors, es troba en "greu situació" per la saturació, la barreja de menors de diferents edats i les tensions.

En roda de premsa, el secretari general de la CGT Educació, Miguel González, ha manifestat que "la tensió existent en bona part dels centres ha arribat a un punt insostenible, tant per als menors com per als professionals".

González ha afirmat que molts centres estan "massificats i sobreocupats", fins a l'extrem que "en alguns casos hi ha menors que dormen a terra, sense llit ni habitació".

La Generalitat ha replicat que actualment el sistema de protecció atén 6.927 nens i adolescents, dels quals més de la meitat segueixen vivint en família extensa, aliena i acollidora, mentre que la resta es troben en centres residencials (2.975).

La Generalitat ha confirmat que el Comitè de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha analitzat 130 incidents d'agressions de nens i joves educadors registrats el 2016, dels quals 13 van generar una baixa laboral, i uns altres "17 accidents fruit d'una contenció educativa", dels quals 3 van generar baixa.

En aquest sentit, la DGAIA recorda que a final del 2016 va constituir un grup de treball per analitzar la realitat de les agressions a educadors per elaborar un protocol per prevenir, detectar i actuar davant aquesta problemàtica.

La DGAIA reconeix que "el sistema de protecció ha patit de manera creixent una transformació quant al perfil dels joves i nens atesos" i que "el revolt de la població tutelada no s'ajusta a la piràmide de la població menor d'edat a Catalunya" perquè han augmentat les situacions de desemparament en l'adolescència en proporció amb la resta de la població menor d'edat, amb una presència més gran del sexe masculí.

Per això, la DGAIA assegura que està "dissenyant un sistema de protecció que permeti una intervenció segmentada per edats i, per tant, més especialitzada".

També "la problemàtica de salut mental entre joves i adolescents atesos en el sistema de protecció ha augmentat i és per això pel que dins del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions es contempla millorar i augmentar els recursos destinats a atendre'ls, tant en l'àmbit ambulatori com en el residencial".

Segons la Generalitat, durant el 2016 ha augmentat en un 85 % l'arribada de menors no acompanyats a Catalunya, cosa que ha generat una major demanda de places, malgrat que els últims anys no se n'han creat de noves, cosa que provoca "una sobreocupació" dels centres.

Segons el departament d'Afers Socials, aquest any preveu que es puguin crear 200 noves places que donin resposta a aquesta problemàtica, a més d'un augment de 30 milions d'euros en polítiques d'infància, que aniran destinats a prevenció, creació de places i de recursos especialitzats i un pla de xoc d'inversió als centres propis, amb mesures de promoció de l'acolliment familiar.

També assegura que està implantant un nou model de CRAES (Centre Residencial d'Acció Educativa), amb menys places cadascun i de dimensions reduïdes, "que permetin una atenció més personalitzada".

Quant a les altres denúncies de la CGT, la Generalitat ha replicat que els centres residencials "passen inspeccions periòdiques quant a la idoneïtat de les instal·lacions i perquè compleixin les condicions higièniques i de salubritat necessàries i les ràtios de personal, i si no es compleixen, s'actua de manera immediata".