La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, va emplaçar ahir el Govern a «donar explicacions molt concretes i clares de què hi ha darrere de les desafortunadíssimes manifestacions» de l'exsenador d'ERC Santi Vidal i a aclarir «què tenen previst» en el cas d'una eventual independència de Catalunya. En declaracions a Efe, Caso es va referir així a les revelacions de l'exjutge Vidal, que en diverses conferències havia afirmat que el Govern analitzava el perfil ideològic dels jutges, i, alhora, Caso va expressar el seu malestar per les «insòlites» protestes convocades pel «poder executiu» a les portes de tribunals que judiquen assumptes relacionats amb el procés independentista.

Caso va opinar que les manifestacions de Vidal posen en evidència que el Govern ha d'aclarir «quina és la previsió» que fa en el cas que Catalunya es converteixi en un estat independent, especialment tenint en compte que ha anunciat que convocarà un referèndum en els pròxims mesos.

«Ho veig complicat»

«Imaginem que arribem al referèndum, que ho veig complicat; jo si hagués d'anar a votar, voldria que m'expliquessin com funcionarà tot», va insistir la jutgessa degana, que creu que «com a societat» els catalans tenen dret que els aclareixin «quin és el pla». «És el moment de començar a girar les cartes», va sostenir.

Caso també va considerar que, malgrat que pugui ser «molest», és «un dret legítim» que els ciutadans es manifestin als tribunals, com ha succeït amb protestes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a les portes de jutges que portaven assumptes relacionats amb desnonaments. «Però el que resulta desconcertant per als tribunals és que el poder executiu es planti a la porta del tribunal amb un crit determinat», va protestar Caso, que creu que aquesta situació «no té parangó en cap país europeu» i defensa que «és important saber estar cadascú sempre al seu lloc».