El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha cridat a declarar com investigats per un delicte de blanqueig dues filles de l'expresident català Jordi Pujol, Mireia i Marta, i Oriol Pujol, únic dels set fills que no estava imputat en la causa sobre la fortuna familiar.

En un acte, el jutge, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, cita les dues germanes per al 27 de març i l'endemà Oriol Pujol, exsecretari general de CDC investigat en el cas sobre la concessió de la ITV a Catalunya i al qual amb aquesta citació figura per primera vegada com a imputat en aquesta causa.

De la Mata crida a declarar així els únics tres germans que fins al moment no havien comparegut a l'Audiència Nacional, ja que Marta i Mireia estaven imputades des que es va començar a investigar a Catalunya l'origen de la fortuna familiar i van respondre allà davant del jutge.

En l'acte, el magistrat explica els moviments de fons que es van produir en els comptes que van tenir els tres germans i també la seva mare, Marta Ferrusola, en les entitats andorranes Andbank i Banca Privada d'Andorra (BPA).

Van obrir aquests comptes a principi dels anys 90 a Andbank (llavors Banca Reig) i el 2010 tots ells (i també la resta dels germans) van traspassar a BPA els diners, que atribueixen a una herència del seu avi Florenci.

El 2012 ho van ocultar en aquest últim banc mitjançant fundacions radicades a Panamà fins que el 2014, quan va sortir a la llum que la família tenia fons en el Principat, van decidir regularitzar-lo amb Hisenda.

En el cas d'Oriol, el jutge relata que va tenir des de 1992 compte a Andbank, amb la seva dona, en la qual es van registrar ingressos per 955.254 euros.

El 2010 va transferir els fons a BPA, encara que, a diferència dels seus germans, després ho va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el "destí final" dels diners.

En el cas de la seva germana Marta, va obrir el seu compte en Andbank el 1991, amb ingressos per 518.796 euros, va passar després els diners a BPA (740.411 dòlars), ho va ocultar en una fundació i finalment, una vegada va saltar l'escàndol de la fortuna a Suïssa, va regularitzar amb la Hisenda espanyola 532.029 euros dels seus comptes andorranes.

Mireia, de la seva banda, va obrir el seu compte a Andorra el 1992 i en ella es van registrar ingressos i transferències per 757.708 euros. Després, el 2010, va traspassar d'Andbank a BPA 285.459 euros i 1.115.578 dòlars, també va usar una fundació de Panamà per ocultar la titularitat fins que, el 2014, va regularitzar 1.072.767 euros.

El jutge detalla també els fons de la mare, Marta Ferrusola, qui ja va ser citada a l'Audiència Nacional però es va acollir al seu dret a no declarar.

Explica que va tenir diners a Andbank (on va registrar ingressos per 659.098 euros), en BPA després (on va transferir 195.379 euros i 929.023 dòlars) i en una fundació panamenya. Els diners van estar aquí fins a la regularització del 2014, quan va declarar 838.995 euros.

El jutge observa que els ingressos en els comptes dels germans i la mare van provenir "principalment" dels diferents comptes de Jordi Pujol fill a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser els germans Oleguer, Pere i Josep els que van fer aquests ingressos.

Destaca a més que un "alt percentatge" dels fons que van entrar en els comptes ho van ser en efectiu i es desconeix "l'origen d'aquests i no consta cap raó que els justifiqui", a la qual cosa afegeix que els germans i els pares (tots dos imputats) van negar "tenir o haver tingut comptes bancaris a l 'estranger, la qual cosa abunda en la falta de justificació dels tals ingressos".

Recorda que l'expresident de la Generalitat seria a més el veritable propietari del compte que va obrir el seu fill Jordi en Andbank i es basa en dos escrits, un signat per aquest últim el mateix dia de l'obertura del compte en el qual explicava que no era propietari d'aquests fons, sinó que el titular real era Jordi Pujol i Soley.

Andbank va remetre al jutge un altre document de maig de 2001 en el qual l'expresident català afirma ser propietari del compte.

De la Mata també es refereix al comunicat que va difondre Pujol pare el 2014 que els fons d'Andorra provenen de l'herència del seu pare Florenci, la qual cosa "no es compadeix amb les dades ara acreditats".

"No consta -diu el jutge- la realitat del llegat mateix excepte per aquestes manifestacions del senyor Pujol Soley, i el comunicat referit és en si mateix un mer relat, sense contingut cap determinant, ja que d'una altra manera contindria dades com la quantitat del llegat, el lloc -"estranger"- en el qual es trobaven aquests fons, etc, acompanyat de documentació que corrobori aquestes afirmacions".