Una investigació pionera en el món en la qual es necessitarà la participació de 3.000 voluntaris sans d'entre 40 i 65 anys vol identificar els indicadors que permeten avaluar l'estat de salut cerebral dels catalans, per fomentar els hàbits i estils de vida més saludables.

Aquesta iniciativa innovadora la van presentar ahir a la seu de l'Institut Guttmann, a Badalona, el director d'aquest centre, Josep Maria Ramírez; el director científic del projecte, Álvaro Pascual-Leone, degà associat de Ciència Clínica i Transnacional de Harvard Medical School; i el director de l'àrea d'Investigació de l'Obra Social la Caixa, Jordi Portabella, que dóna suport econòmicament a la investigació.

L'objectiu de l'estudi, que durarà tres anys, és descobrir què podem fer per mantenir sa el cervell, coneixent quins són els factors que ens ajuden a prevenir l'aparició de malalties neurològiques i, en el cas que apareguin, estar en millors condicions per afrontar-les. Les malalties neurològiques s'han convertit en un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i, a Catalunya, l'any 2030 es preveu que es donin uns 30.000 nous casos de discapacitat neurològica, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'estudi del sistema nerviós i dels mecanismes de les malalties neurològiques s'ha convertit en una prioritat en les polítiques científiques de la UE i els Estats Units, amb dos programes d'investigació, el Human Brain Project i el Brain Initiative, respectivament, als quals es destinaran mil milions d'euros els anys vinents, va dir Pascual-Leone. El projecte d'investigació català es denomina Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) i ja té un web ( www.bbhi.cat) on les persones voluntàries que vulguin participar-hi podran apuntar-s'hi contestant un qüestionari d'uns dotze minuts.

Aquests voluntaris també hauran d'autoritzar que els investigadors puguin consultar els seus historials inclosos en el sistema de salut, condició que es considera molt important per conèixer l'evolució en salut d'aquestes persones al llarg de la seva vida i fins al moment de començar l'estudi, va precisar el director científic.