L'exdiputat de CiU Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, va afirmar ahir al jutge que investiga la família Pujol-Ferrusola que va donar el 2010 al seu germà Jordi els diners que tenia a Andorra perquè «l'incomodaven», pel fet d'estar ficat en política.

Oriol Pujol va declarar ahir, amb la seva germana Marta, com a investigat a l'Audiència Nacional per donar explicacions sobre la fortuna que la família va acumular al Principat i que tots dos continuen atribuint a una herència del seu avi Florenci.

Segons van informar fonts presents en la declaració, l'únic dels set fills de l'expresident català que ha estat en política i que va ser imputat fa només unes setmanes va dir que en un moment donat va plantejar al seu germà Jordi que els diners l'incomodaven, davant la qual cosa aquest li va suggerir que fes una donació.

Oriol va decidir llavors lliurar-li aquests diners amb la donació d'un poder sobre el seu compte a Andorra, del qual no coneixia ni el saldo, i ho va fer mitjançant un escrit que va enviar a l'entitat.

El document, al banc

El seu advocat, Cristóbal Martell, li va preguntar si existia algun document acreditatiu d'aquesta operació, i ell va dir que sí i que ho ha de tenir el banc. L'exdiputat de CiU, com la resta dels germans, va tenir des del 1992 compte a l'entitat Andbank, on es van registrar ingressos per 955.254 euros.

El 2010, com va passar també en el cas dels seus germans, es van transferir els fons a una altra entitat andorrana, BPA, encara que, a diferència d'ells, després es va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el «destí final» dels diners, va sostenir el jutge.

Ahir, Oriol Pujol va defensar la versió familiar que els diners provenien de l'herència del seu avi, però el magistrat José de la Mata li va fer veure diverses vegades que ningú de la família li ha aportat documentació que avali aquesta tesi, i fins i tot li va arribar a demanar perdó per insistir tant en aquesta qüestió.

Jordi Pujol fill feia les gestions

El fill de Jordi Pujol i Soley va dir llavors que el seu germà Jordi era qui s'encarregava de la gestió d'aquests diners i era la persona que feia els ingressos en metàl·lic al seu compte, i que alguns procedien d'inversions. El seu pare, va dir, no sabia res d'aquests moviments bancaris.

Sobre Marta, va defensar també la versió de l'herència, i va recordar que ella, amb altres germans, havia regularitzat els diners el 2014, quan es va publicar l'escàndol de la fortuna dels Pujol en els mitjans de comunicació.

Mireia, de la seva banda, va obrir el seu compte a Andorra el 1992 i s'hi van registrar ingressos i transferències per 757.708 euros. Després, el 2010, va traspassar d'Andbank a BPA 285.459 euros i 1.115.578 dòlars, també va usar una fundació del Panamà per ocultar la titularitat fins que, el 2014, va regularitzar 1.072.767 euros.

Aquesta fisioterapeuta que treballa com a autònoma va reconèixer davant la jutge de Barcelona que havia regularitzat 1.072.000 euros que va mantenir ocults a Andorra, en què es van multiplicar els 62 milions de pessetes que li corresponien del suposat llegat. Després, al Parlament, es va desmarcar de la família. «Ells són ells i jo sóc jo», va dir després d'acollir-se al seu dret de no declarar.

El jutge va recalcar que els ingressos en els comptes dels germans i la mare havien provingut «principalment» dels diferents comptes de Jordi Pujol júnior a Andbank, encara que alguna vegada van ser els germans Oleguer, Pere i Josep els que van fer aquests ingressos.

Va destacar, a més, que un «alt percentatge» dels fons que van entrar als comptes ho van fer en efectiu, se'n desconeix «l'origen i no consta cap raó que els justifiqui», a la qual cosa va afegir que els germans i els pares van negar «tenir o haver tingut comptes bancaris a l'estranger, cosa que abunda en la falta de justificació dels tals ingressos».