El Tribunal Suprem de Veneçuela va anunciar ahir que renuncia a assumir les funcions del Parlament, després que el president Nicolás Maduro demanés a la Cort que revisés la sentència que retirava els seus poders a l'Assemblea Nacional. En un comunicat, el Tribunal Suprem veneçolà va informar que «suprimeix» algunes parts de l'esmentada sentència i deixa sense efecte la seva anterior decisió d'assumir les competències del Parlament.

Va suprimir també el contingut de la sentència amb la qual havia decidit limitar la immunitat dels diputats de l'Assemblea Nacional, en considerar que aquest privilegi és «incompatible» amb el «desacatament» en què persisteix per mantenir en els seus escons tres diputats suspesos per una investigació de frau en les seves eleccions. La decisió va ser anunciada després que el Consell de Defensa de la Nació, una instància de consulta del cap d'Estat, exhortés el TSJ a revisar aquestes sentències.

Maduro va convocar aquest Consell amb l'objectiu de «resoldre» el que va qualificar d'«impàs» derivat de la posició del Ministeri Públic enfront de la sentència en la qual el TSJ s'atribueix les funcions del Parlament, a causa de la situació de «desacatament» en què aquest es troba.

El Consell de Defensa va arribar a aquest consens tot i que un parell d'hores abans el mateix Maduro havia donat suport a la decisió del Suprem, garant del compliment de la Constitució veneçolana, i la cancellera Delcy Rodríguez havia previst acudir a la seu judicial per expressar també el suport de l'Executiu.

Un altre punt de l'acord al qual va arribar el Consell va ser ratificar que el màxim tribunal, dins la seva Sala Constitucional, «és la instància competent per al control de la constitucionalitat dels actes emanats de qualsevol òrgan del poder públic nacional», així com «la resolució dels conflictes entre poders».

«El país està en calma»

L'ambaixador de Veneçuela a Espanya, Mario Isea, va assegurar ahir que el seu país «està en calma», malgrat les «reiterades trucades de sectors de l'oposició per incendiar el país», amb l'objectiu de reeditar l'operació «La sortida» per enderrocar el president del govern, Nicolás Maduro.

En declaracions als periodistes a Còrdova, on va assistir a la 20a Festa del Partit Comunista d'Andalusia (PCA), Isea va criticar la imatge que s'està donant de Veneçuela com un país a punt d'un esclat violent, i va garantir als veneçolans residents a Espanya que «el poble està en calma».

No obstant això, va recordar que Veneçuela ha viscut en el passat altres episodis semblants a l'actual, des del «cop d'Estat del 2002» fins a l'operació «La Sortida» el 2014 després de la mort d'Hugo Chávez.

«Avui estan intentant reeditar aquesta operació, i volen anar al carrer, incendiar, cremar, terrorisme de carrer fins que el govern caigui», va afegir l'ambaixador. Isea també va indicar que el president de l'Assemblea Nacional va declarar que enderrocaria Maduro «amb qualsevol fórmula», i que aquest sector de l'oposició «ha intentat usurpar tots els altres poders públics des del legislatiu amb iniciatives inconstitucionals». Per contra, en la seva opinió, el Govern bolivarià ha cridat «al diàleg», amb la presència de sectors internacionals i el Vaticà, mentre que l'oposició «boicoteja el diàleg».

Per això, va demanar al poble veneçolà que es mantingui «afer-rat a la democràcia» i al «diàleg constructiu» perquè junts cooperin en la solució dels problemes econòmics i no en el seu agreujament, com segons la seva opinió «ha fet l'oposició», que vol «apoderar-se del govern» per «subhastar la riquesa veneçolana».

«El poder legislatiu no pot posar-se a Veneçuela per sobre de l'executiu. Ha de cooperar per aconseguir els objectius de l'Estat, que no són altres que el respecte a la dignitat humana», va manifestar l'ambaixador.

Pel que fa al paper d'Espanya, Mario Isea va aprofitar per fer una crida «al respecte a la sobirania», ja que «Veneçuela vol les millors relacions amb tots els països del món», però amb respecte «a la no ingerència».