El Govern català aplicarà l'impost als cotxes vells a partir del 2018

La primera mesura serà restringir la circulació de turismes de més de 20 anys a les carreteres de Barcelona

21.04.2017 | 00:08
El conseller de Territori de la Generalitat, Josep Rull

La Generalitat aplicarà a partir de l'any que ve un nou impost als vehicles que més conteminen per reduir la contaminació de l'aire que, a la conurbació urbana de Barcelona, encara superen els límits establerts per la UE.

Les emissions de CO2 s'han estabilitzat respecte a les dades del 2015 i les partícules PM10 han disminuït, però encara se supera el llindar de 40mg per m3 a l'entorn de Barcelona, segons l'informe anual de qualitat d'aire a Barcelona que ahir va presentar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Amb l'aplicació del nou impost previst als pressupostos del Govern, es pretenen recaptar 75 milions d'euros durant els dos primers anys i fins a 110 milions d'euros el 2020, amb els quals la Generalitat pretén disposar de més recursos per renovar el parc mòbil i convertir-lo en «més eficient». La secretària general de Sostenibilitat, Marta Sobirà, va explicar que una part dels fons recaptats, que alimentaran el Fons del Canvi Climàtic, aniran destinats a ajudes per renovar la flota de taxis i els servei de mercaderies. La primera mesura que s'aplicarà serà restringir la circulació a les vies interurbanes de la conurbació de Barcelona a partir del desembre d'aquest any, i en situacions d'episodis mediambientals de més contaminació, a turismes de més de 20 anys d'antiguitat i a les furgonetes de més de 23, ja que són els que més contaminen.

És més, segons la Guia de càlcul de les emissions de contaminants de la Generalitat, un turisme de gasolina anterior a la normativa Euro1 (més de 20 anys), emet 58 vegades més diòxid de nitrogen (NO2) que un de nou.


Aplicació transitòria

Rull, no obstant això, va explicar que l'objectiu d'aquest impost, que s'aplicarà «de manera transitòria», és restringir l'entrada de vehicles a la zona metropolitana de Barcelona, i «que els que circulin siguin menys contaminables».

També, aquest impost és una de les mesures que s'estableix dins de l'acord al qual han arribat la Generalitat amb d'altres administracions catalanes, entre elles l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, per reduir un 30% les emissions de CO2 derivades del trànsit, en un termini de 15 anys.

Rull va assegurar que el pla de millora i de renovació dels vehicles es farà de forma individualitzada i ha desmentit que la imposició d'aquesta taxa «faci perdre l'ocupació dels autònoms», que van manifestar preocupació per la restricció de circulació de vehicles. Les dades de l'informe es van obtenir gràcies als 673 punts automàtics de control de qualitat i a més de mil punts de control manual que alimenten la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), que ha avaluat 15 zones de Catalunya. En referència a l'emissió de NO2, l'anuari de qualitat ha revelat que a Barcelona i el Vallès Occidental, Oriental i el Baix Llobregat (Zones de Qualitat d'Aire 1 i 2 -ZCA-) s'ha superat el límit legal de 40mg per m3.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema