El President de Catalunya, Carles Puigdemont, ha fet una nova i previsiblement última crida al govern espanyol a dialogar per convocar un referèndum pactat i ha alertat que l'estat «no disposa de tant de poder per impedir tanta democràcia». Ha estat en un acte a l'Auditori Caja de Música, al Palau de Cibeles de Madrid, al costat del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva, i davant 300 persones. Llegeix aquí les 10 frases més destacades de la conferència.

Puigdemont ha advertit l'executiu de Mariano Rajoy que el Govern «no acceptarà» que ningú els obligui a renunciar als seus principis i ha considerat una «irresponsabilitat» que les últimes decisions del Govern siguin perseguir càrrecs electes que «no acosten l'acord, sinó que l'allunyen».

«Negar el caràcter polític de la demanda catalana i deixar-ho tot en mans de fiscals i jutges no és la solució sinó que incrementa el problema», ha subratllat Puigdemont, a l'hora que ha dit que «als jutjats no es fa política».

La invitació al Congrés, una «coartada»

El president català ha aprofitat la conferència per titllar la invitació del Govern central per debatre al Congrés la seva proposta de referèndum com una «coartada» per difuminar davant els observadors internacionals l'absència de voluntat política, un «error», ha dit, del qual no participarà.

Puigdemont ha dit a l'executiu central que no compti amb el Govern per a «simulacres i falsa voluntat de diàleg, res que permeti creure que renunciem al dret d'autodeterminació».

Pablo Iglesias i ambaixadors, entre els 300 assistents

L'acte ha omplert totalment l'auditori de l'Ajuntament de Madrid amb prop de 300 assistents entre els que hi havia representants d'una quinzena d'ambaixades, dels sindicats i de la patronal, del món de la universitat i portaveus de diverses forces, entre els que destaca la presència del líder de Podem, Pablo Iglesias, així com el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez. No hi han assistit representants del PP, PSOE o C's. La conferència -així com la reunió de Puigdemont, Junqueras i Romeva amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena- ha despertat l'interès dels mitjans, que hi ha envit una cinquantena de periodistes.

Entre el llistat d'assistents de les ambaixades amb seu a Madrid hi havia representants de Japó, Algèria, Eslovènia, Bèlgica, Itàlia, Paraguai, Txèquia, Argentina, Irlanda, Mèxic, Bolívia, Noruega, Suïssa, i Alemanya, així com l'ambaixadora de Bolívia, tot i que s'han produït alguns baixes com la de l'ambaixador eslovè.

Precisament Iglesias ha valorat positivament el fet que el Govern pugui fer una conferència com la que han ofert aquest dilluns el president de la Generalitat. «Sembla raonable», ha dit, per afegir que és «un element de normalitat democràtica que representants de la Generalitat expliquin a Madrid la seva proposta. Estarem d'acord en unes coses i en altres no, però el diàleg sempre és preferible a la dinàmica de xoc de trens que hem conegut fins ara».

Protestes a les portes de l'Ajuntament de Madrid

A fora, mig centenar de persones amb banderes d'Espanya, algunes d'elles preconstitucionals, s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament de Madrid per protestar contra l'acte sobre el referèndum independentista.

La Policia Nacional ha hagut de formar un cercle humà per evitar que els manifestants s'abalancessin sobre una delegació de dirigents i diputats catalans que han acudit a l'Ajuntament, entre ells el representant de Junts pel Sí Lluís Llach. Aquest moment de tensió ha ocorregut passades les 17.30 h, quan s'han llançat insults i paperetes amb el símbol de la Falange.