Les autoritats de Sri Lanka van llançar ahir un gran operatiu de rescat en 14 dels 25 districtes del país per rescatar les víctimes de les pluges que han afectat en les últimes hores al sud i sud-oest del país i han causat més d'un centenar de morts i han afectat prop de mig milió de persones.

D'acord amb les últimes dades del ministeri de Salut, un mínim de 113 persones han mort i 91 estan desaparegudes, víctimes majoritàriament de les esllavissades de terra i les inundacions provocades per les precipitacions lligades a l'arribada del monsó.

Membres del Centre de Gestió de Desastres (DMC) i de les forces armades es van desplegar en els districtes afectats, especialment set del litoral sud-oest, per socór-rer els damnificats.

Les zones de Kalutara, Galle i Matara, tradicionals destinacions turístiques, són les més afectades per unes precipitacions que van començar a la nit de dijous i han anat caient amb intensitat des de llavors.

En total, segons va indicar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Rajitha Senevirathne, es calcula que hi ha 493.000 afectats.

El departament d'Hidrologia ha emet des d'abans d'ahir alertes, l'última, llançada ahir, afecta deu ciutats al districte de Mataram que es troben amenaçats per la continua crescuda del nivell de l'aigua al riu Nilwala.

«Els dics de protecció en algunes zones estan en perill de col·lapse, i si això succeeix una desena de ciutats quedaran sota l'aigua», va dir el director general d'Hidrologia, M. Thuraisingham.

En total 1.500 efectius de 15 batallons i 86 equips especials han estat desplegats amb el suport de deu helicòpters i 86 embarcacions.

A aquest contingent es va sumar un equip de salvament de l'armada índia, que va arribar ahir a Colombo en el primer vaixell amb ajuda humanitària, segons va indicar el subdirector d'operacions navals de l'Armada, el capità Sujeewa Seneviratne.

«Hi ha encara gent atrapada en zones baixes a les riberes dels rius que han estat inundades», va dir en la mateixa roda de premsa el portaveu del DMC Pradeep Kodippili.

Ahir va ser evacuada la població de zones properes al riu Kalani, va afegir. En total ahir van ser evacuades 4.255 persones.

Una altre mesura preventiva per part del govern ha estat el tall d'aigua en alguns districtes del país.