El president dels EUA, Donald Trump, ha assegurat avui que l'Acord de París sobre canvi climàtic és "un exemple d'un tracte que és desavantatjós per als Estats Units", en una roda de premsa a la Casa Blanca ha anunciat la sortida del país d'aquest acord internacional.

El mandatari nord-americà ha indicat que els Estats Units "cessarà totes les implementacions" dels compromisos climàtics assolits a París a la fi de l'any 2015.

Funcionaris de la Casa Blanca s'han anticipat als congressistes i grups conservadors per revelar que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciaria avui els seus plans per retirar el país de l'Acord de París per a la lluita contra el canvi climàtic.

En iniciar un procés per a la retirada de l'acord climàtic, Estats Units es quedarà sol al costat de Nicaragua i Síria, els únics dos països no signants dels compromisos adoptats a París per gairebé 200 nacions l'any 2015.

L'Acord de París es va signar durant el mandat de l'expresident nord-americà Barack Obama, que va definir aquest pacte com "un punt d'inflexió" i la "millor oportunitat" per salvar el planeta.

La meta proposada per Obama dins el marc de l'Acord de París és que els Estats Units redueixi per l'any 2025 les emissions de gasos d'efecte hivernacle entre un 26 i un 28 per cent respecte als nivells de 2005.

A l'espera dels detalls de l'anunci de Trump, el punt 28 de l'Acord de París indica que qualsevol país que hagi ratificat l'acord, com és el cas dels Estats Units, només podrà sol·licitar la seva sortida del mateix tres anys després de la seva entrada en vigor, és a dir, el 4 de novembre de el 2019.

Un cop feta formalment aquesta petició, ha de passar un altre any perquè la sortida de l'acord sigui efectiva.