Hi ha una fórmula per aprovar els exàmens de selectivitat? El cert és que si existeix, a banda d'estudiar, inclou molts altres ingredients, entre els quals destaquen planificar, comprendre, repassar, descansar i gestionar l'ansietat, segons els experts. En aquest article repassem alguns consells adreçats als més de 40.500 estudiants que entre el 13 i el 15 de juny del 2022 s'enfrontaran als exàmens de les PAU. En aquest altre enllaç pots trobar els horaris de la selectivitat 2022.

La Selectivitat o Proves d'Accés a la Universitat són probablement un dels exàmens més decisius en la carrera d'un estudiant perquè del seu resultat depèn si pot fer la carrera que vol o ha de conformar-se amb segones o terceres opcions. El format actual, de fet, està qüestionat i es vol canviar.

"Una planificació ben pensada ajuda a optimitzar els recursos de l'estudiant: el temps que té per preparar les proves, els esforços que cal dedicar i la motivació per poder fer-ho", explica la professora de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Modesta Pousada.

"Per aconseguir una bona planificació -detalla- el primer que ha de fer l'alumne és identificar les matèries que ja té assumides i les que no per determinar què ha de treballar amb més intensitat. A continuació ha de quantificar el temps que tindrà per preparar els exàmens i fer un calendari de treball realista i amb descansos".

"Els continguts més complicats haurien d'estudiar-se en els moments de més energia"

Segons la doctora en Psicologia Clínica Amalia Gordóvil, els continguts més complicats haurien d'estudiar-se en els moments de més energia "perquè hi ha persones diürnes i altres de nocturnes; en aquest sentit és important respectar els ritmes circadiaris de cadascun".

Per a Pousada, és bàsic comprendre el que s'estudia perquè ajuda a recordar. "Una fórmula que funciona és relacionar el que estudiem amb el que ja sabem o vincular-ho amb fenòmens quotidians", aconsella.

La professora explica que una vegada feta la planificació i la comprensió, per retenir el contingut és necessari repassar la matèria perquè "l'oblit es produeix d'una manera molt ràpida; per evitar-ho s'han de planificar diversos repassades", recomana.

"El primer repàs ha de ser immediatament després de l'aprenentatge"

Segons Pousada, el primer repàs ha de ser immediatament després de l'aprenentatge, just quan acaba la sessió d'estudi i abans del moment de descans, el segon, al final de la jornada, "per exemple, abans d'anar a dormir es pot fer una ràpida revisió d'allò treballat i dedicar uns minuts als conceptes que costen més".

El tercer repàs hauria de fer-se 24 hores més tard, encara que sigui només una revisió visual d'allò estudiat el dia anterior, i l'últim repàs, hores abans de l'examen.

"Es pot repassar en grup per reforçar l'aprenentatge adquirit explicant als altres o bé per assimilar aprenentatges explicats pels companys", afegeix Gordóvil.

Les dues expertes coincideixen que en època d'exàmens és necessari, també, descansar i menjar bé. Segons Pousada, els resultats són molt millors si les sessions d'estudi són més curtes i espaiades en el temps, mentre que Gordóvil alerta que "no cuidar d'un mateix pot dificultar la concentració i, de pas, provocar angoixa i por al fracàs". "Resulta fonamental mantenir uns bons hàbits d'alimentació i son per arribar a l'examen en bones condicions físiques", recalca.

Molts estudiants viuen els exàmens de selectivitat amb la pressió de sentir que s'hi juguen molt i que el seu futur dependrà del resultat que n'obtinguin. "Aquests pensaments sovint generen molta ansietat i això no va a favor de l'alumne, ni en el moment de preparar els exàmens ni tampoc en el moment de fer la prova. Aprendre a gestionar l'ansietat en situacions d'estrès és un bon recurs que s'ha de tenir en compte", diu Pousada.

Per aconseguir-ho es poden fer tècniques de respiració o visualitzar imatges que relaxin i també és útil, segons Gordóvil, contactar amb alguna situació d'estrès que hagin viscut i pensar en quines estratègies i eines van recórrer per afrontar-la.

Què ha de fer un estudiant si es queda en blanc en el moment de fer la prova?

Les expertes aconsellen que es prengui alguns minuts per respirar i comenci l'examen per la pregunta que trobi més fàcil. "La respiració conscient ens ajuda a tenir control del cos i de l'ansietat, en lloc que sigui l'ansietat la que ens controli a nosaltres. Per això val la pena dedicar-li alguns minuts", conclou Gordóvil.