El vicepresident Oriol Junqueras va parlar ahir al matí de l'acte del 4 de juliol en el qual l'executiu explicarà els detalls i la cobertura legal del referèndum.

En un contacte amb la premsa, el també conseller d'Economia va assegurar que en aquest acte que es farà a Barcelona amb el títol «Garanties.cat» el Govern explicarà «tots els detalls, les garanties i el caràcter vinculant» de la votació de l'1 d'octubre. Després d'inaugurar la jornada «Catalu-nya i la nova economia: la nova revolució industrial», que va organitzar Expansión a l'edifici Cuatrecasas de Barcelona, Junqueras va destacar la pedagogia informativa que es farà sobre el referèndum amb actes arreu.

El vicepresident va destacar la importància de «compartir» la informació del referèndum amb la ciutadania, tant a través de la gira per 200 municipis com a través del web Garanties.cat, des d'on es resoldran dubtes al voltant de l'1-O i s'explicarà que la votació serà com qualsevol altra convocatòria electoral. Així, el Govern explicarà el 4 de juliol com s'elaborarà el cens, si podran votar els catalans a l'estranger tenint en compte que encara no està aprovada la llei del vot electrònic, i si la cobertura legal del referèndum es tramitarà al Parlament amb una llei específica o bé formarà part de la llei de transitorietat. Intervindran a l'acte, a més del President Carles Puigdemont i de Junqueras, els diputats que han redactat les lleis.

Vigilància estatal

El govern espanyol actuarà «pas a pas» per impedir el referèndum d'autodeterminació del dia 1 de d'octubre i això inclou una vigilància també de l'acte que el Govern celebrarà el pròxim 4 de juliol, en què oferirà tots els detalls del referèndum i els aspectes tècnics i legals per fer possibles les votacions. Fonts de l'equip de Rajoy van apuntar que analitzaran el contingut de l'acte -i de la gira i el web- per si hi ha algun fet impugnable que es pugui afegir a les causes obertes. La Moncloa espera que el Govern i els partits independentistes avortin de motu proprio la convocatòria abans de la celebració, i que no arribi el punt en què l'executiu hagi d'adoptar mesures «reactives».

Segons aquestes fonts, l'equip de Rajoy ja ha estudiat totes les variables que es poden produir d'aquí a l'1 d'octubre, i té a la seva disposició les diverses respostes administratives i legals per evitar que el Govern acabi posant les urnes perquè els ciutadans catalans puguin votar sobre la independència de Catalunya. «Som un govern seriós», apunten, tot insistint que el referèndum és il·legal i que, per tant, l'obligació del seu executiu és impedir-ne la celebració.

Propostes jurídiques

Els lletrats del Parlament van presentar un informe amb observacions i propostes tècniques i jurídiques sobre la reforma del reglament de la cambra. El document, que no té caràcter vinculant, suggereix que la reforma -que van impulsar JxS i la CUP per tramitar les lleis de la desconnexió- garanteixi el dret dels partits minoritaris perquè puguin presentar esmenes a lleis de lectura única, i que tingui un consens «ampli». Fonts parlamentàries de JxS van explicar que l'informe els va «sorprendre» ja que arriba després que la ponència s'hagi acabat, així com les tasques de la comissió.

Des de JxS van dir que «el més lògic» era que l'informe de la Junta de lletrats del Parlament arribés durant la ponència per poder-lo debatre i discutir. Tot i això, fonts de la coalició independentista asseguren que les consideracions de l'informe són «oportunes».