El Tribunal Constitucional va acordar en sessió plenària admetre a tràmit el recurs presentat pel PP i Ciutadans contra la llei catalana de pressupostos que dedica una partida a la convocatòria del referèndum. Afecta tres partides, de 5 milions d'euros, 800.000 euros i 407.450 euros.

Els grups parlamentaris del PP i de Ciutadans al Congrés van decidir recórrer conjuntament la inclusió en el pressupost català d'aquestes partides, que en realitat estan suspeses provisionalment pel tribunal, ja que el mes d'abril passat va admetre a tràmit el recurs que el Govern va presentar en el mateix sentit.

En els recursos d'inconstitucionalitat, quan l'Executiu central així ho demana (invocant l'article 161 de la Constitució), el TC suspèn cautelarment durant cinc mesos les normes autonòmiques recorregudes de manera automàtica perquè així ho diu la llei.

En aquesta admissió a tràmit, el TC va advertir el Govern de la Generalitat que ha d'obeir-lo i va advertir el President, Carles Puigdemont, i els membres del seu govern (en total a 19 persones) de les responsabilitats, incloses penals, en les quals podrien incórrer si no ho fan.