Seül va proposar ahir a Pyongyang celebrar una reunió per alleugerir les tensions generades amb les proves de míssils intercontinentals que va fer el govern de Corea del Nord. Si es complís, seria la primera reunió militar dels darrers tres anys entre els dos països .

En un comunicat que va llegir en roda de premsa el viceministre de defensa, Suh Choo-suk, el govern sud-coreà es va oferir a celebrar una reunió el pròxim divendres a la Zona de Seguretat Conjunta, situada al cor de la zona desmilitaritzada i que actua com a divisió entre el nord i el sud. El lloc proposat per Seül, l'anomenat Pavelló per la pau, pretén ser un apropament al règim de Pyongyang. La proposta arriba arran de l'oferta de diàleg plantejada recentment pel president sud-coreà, Moon Jae-in, en un discurs a Berlín, en el qual va convidar a rebaixar tensions i es va oferir a celebrar una reunió amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, «en qualsevol moment i en qualsevol lloc» si es produïen les condicions adequades.

Moment tens

Després d'arribar al poder al maig, el lliberal Moon ha buscat apropar les posicions entre els dos països en un moment marcat pel llançament del primer míssil intercontinental de Corea del Nord el 4 de juliol passat. El desafiament nord-coreà ha encès la dialèctica de la Casa Blanca d'ençà que Donald Trump va assumir el poder als Estats Units i ha portat el Pentàgon a insinuar la possibilitat de portar a terme atacs preventius contra el règim de Pyongyang. Segons va explicar ahir el viceministre de Defensa, la reunió busca posar fi a «qualsevol acte d'hostilitat» davant l'aniversari de l'alto el foc que va posar fi a la guerra de Corea l'any 1953 i que se celebrarà el pròxim 27 de juliol.

Creu Roja sud-coreana vol organitzar un retrobament el dia 1 d'agost entre familiars de Corea del Sud i del Nord.