El president dels EUA, Donald Trump, va amenaçar ahir de «dures i ràpides» sancions econòmiques contra Veneçuela si el govern de Nicolás Maduro manté els seus plans de triar una Assemblea Nacional Constituent, el procés electoral de la qual està convocat per al proper dia 30.

«Els Estats Units no es quedaran quiets mentre Veneçuela s'enfonsa. Si el règim de Maduro imposa la seva Assemblea Constituent el 30 de juliol, els EUA prendran dures i ràpides accions econòmiques», va apuntar Trump en un comunicat.

El president nord-americà també es va referir a la consulta convocada aquest diumenge per l'oposició en què van votar 7,5 milions de persones, i va afirmar que «el poble va tornar a deixar clar que dóna suport a la democràcia, la llibertat i l'estat de dret».

«No obstant això, els seus actes ferms i valents continuen ignorats per un mal líder que somia a convertir-se en dictador», va dir Trump. El governant nord-americà va reiterar la seva crida a unes «eleccions lliures i justes» i va mostrar el seu suport al poble «en el seu intent de restaurar una democràcia plena i pròspera al seu país».

Al juny, el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va explicar que el govern de Trump ja treballa en una «llista molt completa» d'individus de Veneçuela per ampliar les seves sancions per violacions dels drets humans en aquest país.

Segons informes de premsa, els Estats Units consideren ampliar aquestes sancions al sector energètic de Veneçuela, inclosa la petroliera estatal Pdvsa, un extrem que la Casa Blanca no va confirmar.

«País lliure i sobirà»

La setmana passada, Maduro va reaccionar a les amenaces de sancions arribades des de Washington. «L'imperialisme (...) camina amb l'amenaça que si té lloc l'Assemblea Nacional Constituent bloquejarà Veneçuela. Bloquejar Veneçuela? Veneçuela no la bloqueja ningú, compadre», va dir Maduro. El mandatari veneçolà va afegir que el seu «és un país lliure i sobirà», i que «no es deixa amenaçar ni intimidar per cap imperi d'aquest món».

El govern del president veneçolà, Nicolás Maduro, va anunciar ahir l'inici d'un procés de revisió «profunda» de les seves relacions amb els EUA, després que la Casa Blanca amenacés el país amb «dures i ràpides» sancions econòmiques en cas que es concreti l'Assemblea Nacional Constituent.

«Aviso, des d'aquest moment, per instrucció del president de la República, que farem una revisió profunda amb el govern dels EUA, perquè no acceptem humiliacions de ningú», va dir el ministre de Relacions Exteriors, Samuel Moncada, en una declaració televisada. Montcada va cridar els veneçolans i els seus aliats al món a definir una posició al voltant de l'amenaça de Washington, feta pública ahir després de conèixer-se que 7,5 milions de veneçolans, segons dades de l'oposició, van rebutjar la constituent impulsada per Maduro en una consulta organitzada al marge de les institucions governamentals.

Expresidents «no grats»

El govern veneçolà va declarar com a «persones no grates» quatre expresidents que van participar el diumenge com a observadors d'un plebiscit organitzat pels opositors per rebutjar el canvi de Constitució que impulsa el president, Nicolás Maduro, va informar ahir la Cancelleria del país. El canceller veneçolà, Samuel Moncada, va informar a la xarxa social Twitter que l'Executiu declarava així els exmandataris Jorge Quiroga (Bolívia), Andrés Pastrana (Colòmbia), Laura Chinchilla i Miguel Rodríguez (Costa Rica).