El Tribunal de Comptes va decidir ahir continuar amb el judici comptable a l'expresident Artur Mas per la consulta del 9-N i nomenar un delegat instructor perquè determini si ha de pagar amb el seu patrimoni els costos de l'esmentada jornada.

Així es va resoldre en dos actes coneguts ahir, amb els quals la Secció d'Enjudiciament del Tribunal va desestimar, d'una banda, el recurs de la Generalitat de Catalunya en contra d'aquest procediment sobre una possible infracció a Mas i als exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega.

Tant a Mas com als seus consellers d'aleshores se'ls està investigant per determinar si tenen responsabilitat en la despesa de més de 5 milions de diners públics en la consulta del 9-N.

Vistos els recursos de la Generalitat i els escrits de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat, el Tribunal de Comptes va emetre un altre acte per anunciar que continua el procediment mitjançant la designació d'un delegat instructor, cosa que podria recórrer la Generalitat en un termini de cinc dies.

A l'acte, l'òrgan fiscalitzador recorda que la Fiscalia va denunciar llavors «presumptes danys» als cabals públics pel pagament de la logística i la infraestructura de la consulta sobre la independència de Catalunya.

Els costos investigats van des dels prop de tres milions d'euros invertits per a l'adquisició d'ordinadors utilitzats a les taules de votació, o des dels més de 828.000 per a la campanya institucional, al milió d'assessoria informàtica o als 308.000 euros per enviament d'informació.

En total, més de 5 milions d'euros que demana investigar la Fiscalia i sobre els quals podrien respondre Mas i els exconsellers amb el seu propi patrimoni, sempre que el Tribunal de Comptes hi vegi una infracció.

La Sala de Justícia del Tribunal de Comptes considera que podria haver-se produït «un possible menyscabament de l'erari a causa de l'adopció de decisions de despesa i pagament» sense el «suport normatiu suficient», cosa que, d'una altra banda, havia explicitat en actes anteriors.

Creu, també, que estan identificats «de manera prou precisa» uns fets dels quals «es podria haver derivat un dany a fons públics» i que serien constitutius de «responsabilitat comptable».

La normativa de funcionament del Tribunal de Comptes estableix que, en aquests supòsits, s'ha de sol·licitar la designació d'un delegat instructor que investigui els fets.

Això mateix havien demanat tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, però no la Generalitat, els serveis jurídics de la qual van reiterar que el que hi hauria d'haver és l'arxivament del procés per no haver advertit «abast comptable».

La Generalitat estima que les despeses ressenyades el 9-N van tenir la «cobertura constitucional, estatutària, pressupostària, legal i comptable suficient».

Tot i així, el Tribunal de Comptes qüestiona que la Generalitat no doni marge al fet que un delegat instructor analitzi els fets.