Davant dels dubtes sobre si l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ordenarà l'obertura dels col·legis electorals per a la celebració del referèndum de l'1-O, l'opinió dels barcelonins sobre aquesta qüestió és clara, segons una enquesta elaborada per l'Institut Opinòmetre per al diari Ara: el 70,3% dels ciutadans de Barcelona creuen que l'alcaldessa «ha de cooperar amb la Generalitat i permetre usar els locals municipals l'1-O». Els contraris a aquesta col·laboració sumen el 22%, mentre que el 7,7% no volen fer pública la seva opinió.

Tal com recorda l'Ara, que Barcelona cedeixi els seus locals electorals és clau per poder traslladar una imatge de normalitat a la jornada de l'1-O, ja que d'aquesta manera es garantirà que com a mínim el 70% dels catalans puguin votar en el seu col·legi electoral habitual.

Els tres partits independentistes presents al Parlament, ERC, el PDeCAT i la CUP, i la majoria de barcelonins no són els únics col·lectius que demanen a Colau que cedeixi els col·legis electorals. Segons l'enquesta de l'Institut Opinòmetre, el 82,61% dels simpatitzants dels comuns a la capital catalana creuen que l'alcaldessa hauria de col·laborar amb la Generalitat per fer possible el referèndum. A la resta de Catalunya, el 40,25% dels votants que s'identifiquen amb el partit encapçalat per Colau i Xavier Domènech creuen que l'Ajuntament de Barcelona hauria de cooperar en la jornada de l'1-O.

Més enllà de declarar que «posarà totes les facilitats» per celebrar el referèndum, Colau no ha aclarit encara si això significa que obrirà els col·legis electorals de titularitat municipal. L'alcaldessa ha ajornat qualsevol decisió sobre aquest assumpte fins al setembre, ja que no vol fer perillar el pacte de govern amb el PSC quan falten 70 dies per l'1-O i el referèndum encara té algunes incerteses per resoldre.

El 58,1% dels socialistes, a favor

Segons els resultats de l'enquesta publicada a l'Ara, el 58,1% dels enquestats que es declaren socialistes demanen que l'alcaldessa s'impliqui en l'1-O, per un 37,2% que prefereixen que en quedi al marge. Pel que fa als barcelonins que s'identifiquen amb Ciutadans, aquesta xifra pràcticament arriba al 26%.