La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va convocar la Mesa de la cambra per al dimecres 16 d'agost i no va incloure, de moment, la llei del referèndum en l'ordre del dia, tal com han explicat fonts parlamentàries.

Tot i això, Forcadell pot modificar la previsió de punts de la reunió en qualsevol moment abans de les 10 hores del dimecres 16 d'agost, quan els membres de la Mesa es retrobaran per inaugurar el cinquè període de sessions.

Així s'aplicarà la nova redacció de l'article 77.1 del reglament del Parlament -inclòs en la reforma aprovada per JxSí i la CUP el 26 de juliol- que apunta que la cambra «es reuneix anualment en dos períodes ordinaris de sessions, del 16 d'agost al 31 de desembre i del 15 de gener al 31 de juliol».

Els membres de la Mesa del Parlament van rebre ahir al matí la primera versió de la proposta d'ordre del dia per a la reunió del dia 16 d'agost, de moment sense que hi consti el debat per l'admissió a tràmit de la norma que recolza l'1-O.

Fonts parlamentàries han apuntat a l'ACN que, tot i això, no es descarta que finalment s'hi afegeixi aquest nou punt.

Les mateixes fonts van afegir que, si finalment no s'amplia l'ordre del dia, la Mesa podria senzillament admetre a tràmit la llei de l'1-O més endavant.

Un tercer escenari seria que JxSí i la CUP decidissin que la norma no es tramités com a proposició de llei, sinó com a projecte de llei mitjançant el Govern, per aprofitar que en aquest cas els terminis són més breus.

El mateix govern espanyol donava per fet que la Mesa del dia 16 d'agost admetria a tràmit la llei del referèndum independentista i, de fet, el president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, ja va anunciar que podria convocar un Consell de Ministres extraordinari per a aquella mateixa data.

Per primera vegada el període de sessions parlamentari després de l'estiu s'inicia abans de l'1 de setembre, ja que JxSí i la CUP van consensuar l'habilitació de la segona quinzena d'agost per avançar la tramitació de les lleis de la desconnexió.

Cal recordar que la llei del referèndum ja va estar registrada al Parlament -ho van fer JxSí i la CUP el 31 de juliol passat per la via d'urgència extraordinària- i que, per tant, es troba pendent d'admissió a tràmit per part de la Mesa.