La Mesa del Parlament va acordar ahir un protocol d'actuació davant de l'accés de la policia judicial a la cambra catalana.

Després de l'entrada d'agents de la Guàrdia Civil a final del mes de juliol passat per la investigació que afecta el diputat no adscrit Germà Gordó pel cas 3%, la Mesa del Parlament -on hi ha grups sense dret a vot- va tirar endavant per unanimitat un text que fixa que, si hi ha una ordre judicial i si «la presidència ha autoritzat l'entrada, els agents dipositaran les armes en un armari i hauran de mantenir el rostre descobert mentre siguin dins del Parlament».

Segons van assenyalar fonts parlamentàries, el text també diu que tant els agents com el fiscal que els acompanyi, si és el cas, s'han d'identificar davant dels Mossos destinats al Parlament i hauran d'exposar el motiu de la seva presència.

El líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, que no té dret a vot a la Mesa, va assegurar que els diferents grups parlamentaris volen «posar totes les dificultats possibles» i «ser immunes a l'actuació de la justícia». En aquest sentit va demanar a Ciutadans i al PSC que demanin una nova reunió de la Mesa per rectificar la seva posició. «Què nassos fan?», els va preguntar García Albiol.

«Si el que pretenen és garantir el dret dels diputats sense cap altra intencionalitat l'haurien pogut aprovar fa tres o sis anys», va afegir García Albiol en roda de premsa a la cambra. En canvi, considera que aquest protocol d'actuació pretén «no rendir comptes» davant de la Guàrdia Civil perquè els altres grups «temen que es recopili informació» en casos de corrupció.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va treure ferro a les queixes fetes per part del dirigent popular i va assegurar que només es pretén «facilitar la feina de la Guàrdia Civil» habilitant espais. «Són temes de l'Albiol, com si no anessin prou maldades», va etzibar Iceta. Segons el document, els responsables de seguretat hauran d'informar el secretari general amb una fotocòpia de l'autorització judicial.

Entre altres passos, amb el text aprovat ahir també s'estableix que el secretari general informarà la presidència del Parlament per tal que autoritzi l'entrada a l'edifici.

Si els agents policials no disposen de cap ordre judicial, «el responsable de seguretat informarà que no té autorització per permetre l'accés», diu el text.

«Si malgrat això, els agents compareguts persisteixen en la seva pretensió, el secretari general o lletrat en qui delegui els informarà personalment, i donarà compte de la seva actitud a la presidència, per tal que informi, si ho considera oportú, al cap superior dels agents personats», diu el protocol que ahir va aprovar la mesa del Parlament català.