El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va denunciar ahir l'existència d'una «operació provocació», en referència a les últimes declaracions de membres del govern espanyol. «Hi ha en marxa una operació provocació. No hi caiguem. Ens volen crispats i enfadats (com ells) perquè ens veuen serens i esperançats!», va piular Puigdemont al seu compte de Twitter, que en un altre tuit denunciava «manipulacions, muntatges, falsedats i provocacions».

El President de la Generalitat va sortir al pas així de les declaracions del president Rajoy, que ahir al migdia des de València va assegurar que el que «pugui passar en els propers dies» està a les mans dels impulsors del referèndum.

Pressió del govern espanyol

Rajoy no és el primer polític espanyol que endureix el to de les declaracions davant de la voluntat del Govern català de tirar endavant la convocatòria del referèndum.

Divendres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va llançar una advertència als que signin les lleis de desconnexió perquè «la democràcia actuarà amb totes les seves armes». Per la seva part, el ministre portaveu, Méndez de Vigo, va reptar Puigdemont a explicar per què va negar el suposat avís de la CIA als Mossos sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils.

La resposta de Turull

Enfront d'aquestes declaracions, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va respondre ahir al govern espanyol des de Bilbao: «L'1-O no el frenaran», va assegurar Turull. En una atenció als mitjans i segons un comunicat, Turull va preguntar a l'executiu de Mariano Rajoy si «estan disposats a seguir carregant-se els pilars bàsics de la democràcia a costa d'intentar frenar l'1-O».

Turull ho va dir just abans de participar a la taula rodona «L'aplicació del dret d'autodeterminació a Catalunya i vist des d'Euskadi», que va organitzar l'Assemblea Nacional Catalana d'Euskal Herria en el marc del Dia de la solidaritat amb el referèndum de Catalunya. També hi va participar el president de l'ANC, Jordi Sánchez, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, el portaveu parlamentari del PNB, Josu Egibar, i la portaveu parlamentària d'Euskal Herria Bildu, Maddalen Iriarte, entre d'altres.