Quaranta incendis seguien actius anit a Galícia, 14 dels quals estan controlats i 6 estabilitzats, segons les dades de la Xunta, que va advertir que encara hi havia risc real per a la població en nou focs d'aquesta onada incendiària que ja s'ha cobrat la vida de 4 persones.

La comunitat gallega va viure ahir una altra jornada de lluita contra les flames, que van saltar el riu Miño des de Portugal i que el president del Govern, Mariano Rajoy, i el de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo, consideren provocats.

Les primeres víctimes mortals confirmades en aquesta onada incendiària van ser dues dones que van morir en l'evacuació de Chandebrito, a Nigrán (Pontevedra), atrapades al seient del darrere de la furgoneta en què viatjaven, sobre la qual va caure un pi en flames. Al volant del vehicle hi anava una altra dona que va poder sortir i que va tractar, sense èxit, d'auxiliar les dues octogenàries, Maximina i Angelina.

Un altre home va morir a Carballeda de Avia (Orense) quan intentava socórrer els seus animals domèstics i el seu bestiar, i un quart va morir ahir a la població de San Andrés de Comesaña, per una caiguda mortal en tractar d'apagar un foc. L'últim informe oficial de la Xunta de Galícia, emès anit, deia que 60 incendis que no han estat apagats, 40 dels quals actius, 14 de controlats i sis més d'estabilitzats.

Els incendis d'Astúries

A Astúries, les tasques d'extinció van permetre reduir durant el dia d'ahir de 35 a 27 el nombre d'incendis forestals registrats, fet que va permetre als més de cinquanta veïns que diumenge a la nit van ser desallotjats de tres localitats de Cangas del Narcea tornar a casa.

La intensa fumera generada pels incendis, inclosos els de Galícia, i les condicions meteorològiques han complicat notablement les tasques d'extinció tant per terra com per aire, ja que tan sols un dels helicòpters de Bombers va aconseguir arribar i treballar a Tabladiello, Cangas del Narcea. No obstant això, la previsió meteorològica per a les pròximes hores, amb pluges i temperatures notablement més baixes que en els últims dies, afavorirà previsiblement la contenció i el control de les flames.