Unes 300.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 1.300.000, segons Societat Civil Catalana (SCC), es van manifestar ahir a Barcelona a favor de la unitat d'Espanya. La mobilització, convocada per SCC, va tenir la presència de membres del Govern espanyol, com el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. Del Partit Popular van ser-hi presents el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, la vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, i el líder del PP Català, Xavier Garcia Albiol. Ciutadans va ser representat pel seu president, Albert Rivera, i la líder a Catalu-nya, Inés Arrimadas, mentre que del PSC va assistir el primer secretari, Miquel Iceta, el secretari d'Organització, Salvador Illa, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

Amb el lema «Tots som Catalunya!» el passeig de Gràcia de Barcelona va quedar entapissat de banderes espanyoles, senyeres i també banderes europees. A diferència de la manifestació del dia 8 d'octubre, el recorregut era més curt -dels gairebé dos quilòmetres de fa vint dies als 200 metres d'ahir. El carril central del Passeig de Gràcia es va reservar perquè la capçalera i la seva pancarta principal estiguessin desplegats sense estretors.

Als laterals del vial s'hi posaven els manifestants, amb una tanca que els separava del carril principal. Un petit espai que feia de passadís permetia a les personalitats accedir més ràpidament a la capçalera i també sentir més de prop l'escalf dels assistents. Entre els més aclamats, el president del Partit Popular Català, Xavier Garcia Albiol, que es va donar un autèntic bany de masses. També va ser celebrada la presència de l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell; el president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder de Cs a Catalunya i cap de l’oposició, Inés Arrimadas.

L'exministra de Cultura i actual secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay i Josep Lluís Bonet, president de Freixenet, i de la Cambra de Comerç Espanyola, Josep Lluís Bonet, van ser també entre els presents a la mobilització.

Uns minuts després de les dotze del migdia la marxa va començar a caminar a ritme molt lent en direcció a l'escenari de l'acte, situat darrere la font que es troba en l'encreuament entre Gran Via i Passeig de Gràcia. En tot moment, els assistents cridaven consignes en un ambient festiu i reivindicatiu. «Visca Espanya i Viva Cataluña», «No som fatxes, som espanyols» i «Jo sóc espanyol, espa-nyol, espanyol» van ser alguns dels lemes que es van sentir. Però també se’n van repetir d'altres de més controvertits com «Puigdemont a la presó» i «TV3 manipuladora».

Sobre la convocatòria electoral que ha fet el Govern de l'Estat per al 21 de desembre, els manifestants van corejar «Ara sí que votarem» o «Votarem», i molts manifestants van cantar el «que viva España», de Manolo Escobar, i Mediterráneo de Joan Manuel Serrat. Al tram final de la manifestació van intervenir, a més dels organitzadors, l'exministre socialista Josep Borrell, l'exsecretari general del PCE Francisco Frutos i, en vídeo, l'exministre del PP Josep Piqué.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va valorar el «seny» i la «concòrdia» amb què va transcórrer la manifestació de Barcelona i va garantir que els catalans «parlaran amb llibertat i garanties» a les eleccions del 21 de desembre. Rajoy va deixar un missatge al seu compte de Twitter sobre aquest tema, en el qual a més adjuntava tres fotografies de la manifestació de Barcelona. Signat amb les inicials MR, el tuit assenyalava: «Concòrdia, convivència i seny, democràcia i diàleg en la llei», que acompanyava amb l'etiqueta #TodosSomosCataluña, que es va convertir en la principal tendència d'aquesta xarxa social durant la jornada d'ahir.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es va pronunciar a través del seu compte de Twitter: «Benvingudes totes les manifestacions cíviques i massives d'aquests dies». Barcelona, deia Ada Colau, «sempre serà capital orgullosa d'una Catalunya plural».