El ple del Congrés va aprovar ahir la modificació del concert econòmic basc i la nova metodologia d'assignació de la quota per al quinquenni 2017-2021, de 1.300 milions d'euros. Aquesta xifra suposarà que cada any el País Basc abonarà 225 milions d'euros menys a la resta de l'estat que amb el model actual.

Ciutadans ha presentat sengles esmenes a la totalitat, rebutjades per tots els grups, molt crítics amb l'actitud del partit d'Albert Rivera, a qui acusen de promoure un enfrontament entre espanyols per motius electorals, pensant en els comicis del 21 de desembre a Catalunya.

Durant el debat, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va defensar la quota i va negar que suposi privilegis ni greuges per a Euskadi, ni que la seva aprovació sigui fruit d'un pacte polític amb el PNB per tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat.

A més, va fer una crida a tots els partits, especialment al PSOE, per seure a negociar ara el nou model de finançament de les comunitats de règim comú -totes menys el País Basc i Navarra-, petició a la qual van coincidir també els portaveus de la majoria dels grups que van intervenir.

Montoro, que va donar detallades explicacions sobre el concert i la quota, va assenyalar que les dues lleis representen la pluralitat i la singularitat d'Espanya, i va recordar que tenen un ancoratge constitucional i que són una mostra de «l'esperit de la transició» ara tan «criticat» per alguns.

Després d'assenyalar que la seva revisió feia anys que estava estancada a causa de la crisi econòmica, va assegurar que ara ha estat possible gràcies a la «gradual recuperació» i perquè el Govern central i el basc han treballat «en el terreny del possible», sabent «on són els límits».

Rivera, per la seva banda, va opinar que el «cuponazo» no respon «a un càlcul tècnic, sinó a un tripijoc polític», una «injustícia» que fomenta la insolidaritat entre territoris i que suposa un «frau» a la Constitució.

«Per què no és urgent pensar en les altres comunitats i només és urgent pensar en l'acord amb el País Basc?», es va preguntar Rivera, que va afirmar que Euskadi és «receptora neta de la resta de comunitats».

En la rèplica, Montoro va avisar que «certs qualificatius sobren, certs enfrontaments entre ciutadans sobren; sobra l'èmfasi en greuges comparatius».

Idoia Sagastizabal, del PNB, va negar que la quota suposi sobrefinançament ni privilegis, i va posar èmfasi que perquè funcioni es necessita «una gran capacitat de gestió política i institucional».

Els qui ho rebutgen ho fan per desconeixement o per «interessos a curt termini» i «populistes», buscant el vot, va dir en al·lusió a Ciutadans, a qui va demanar que deixi de «demonitzar» l'«èxit aliè».

Pel PP, Javier Maroto va lamentar les «batzegades» de Cs i el seu «oportunisme», i va remarcar que el concert basc és un sistema de finançament diferent «a les verdes i a les madures», que «funciona quan les coses van bé i quan no van tan bé». «No es pot llevar als matins i dir per als catalans que cal aplicar la Constitució en la seva integritat i a la tarda als bascos només la part que vostè li agrada», va dir a Rivera, i va titllar d'«oportunista» la posició del líder de Podem, Pablo Iglesias.