Un atac terrorista a la principal estació d'autobusos de Nova York va deixar ahir quatre ferits, entre ells el presumpte autor de l'atemptat, Akayed Ullah, un jove de 27 anys i d'origen de Bangla Desh que va ser detingut després de l'explosió. En plena hora punta, el sospitós va fer detonar un artefacte casolà en un túnel que connecta la terminal d'autobusos de l'Autoritat del Port de Nova York amb el metro suburbà de la plaça de Times Square, segons les autoritats.

L'atacant podria tenir simpaties amb el grup terrorista Estat Islàmic (EI), segons va assegurar el governador de Nova York, Andrew Cuomo. Cuomo va dir que es creu que l'home va fabricar l'artefacte seguint instruccions obtingudes a internet i va explicar que només havia esclatat el detonant químic de l'explosiu, «però no la bomba en si», de manera que no va tenir «l'efecte desitjat». Dels quatre ferits, Ullah va ser el que va resultar amb lesions més importants, amb cremades i laceracions a les mans i a l'abdomen, mentre les altres tres víctimes van tenir danys lleus causats per la detonació, incloent-hi mal de cap i a les orelles. Les autoritats no van confirmar informacions que el detingut llancés crits a favor d'EI, tot i que el cap de la Policia de Nova York, James O'Neill, va assenyalar que «ha fet una declaració» abans de la detonació, sense detallar què havia dit.

L'alcalde Bill de Blasio i el governador Cuomo van oferir una roda de premsa en la qual van confirmar la motivació terrorista de l'atac. De Blasio va assegurar que «l'individu no ha tingut èxit en el seu propòsit» i va agrair als serveis d'emergència la seva ràpida resposta i coordinació.

L'artefacte va esclatar a a primera hora del matí en un túnel que connecta la terminal d'autobusos amb les estacions del metro de Times Square. El servei del metro, que fan servir diàriament sis milions de persones, va tenir alteracions per l'explosió, però dues hores després la circulació de trens gairebé havia recuperat la normalitat.

«Siguem clars: com a novaiorquesos, les nostres vides giren al voltant del metro, i és per això que, quan sentim que hi ha hagut un atac al metro, es converteix en una cosa increïblement pertorbadora», va declarar De Blasio, que va descartar que hi hagués cap amenaça activa a la ciutat. El cap de la policia va informar que l'atacant està custodiat i roman a l'hospital de Bellevue en estat greu. Mitjans locals van informar que l'atacant havia dit als agents des del seu llit a l'hospital: «Han bombardejat el meu país i jo volia fer mal aquí».

Per la seva banda, un mitjà vinculat a EI va suggerir que l'atac devia estar vinculat a la decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel, però no ha estat confirmat per les autoritats.