L'Estat major de Turquia va començar oficialment, a les 15.00 h d'ahir, l'operació «Branca d'olivera», una campanya militar per expulsar les milícies kurdes de la regió siriana d'Afrin, una campanya que podria desequilibrar els fràgils pactes tàcits entre Rússia i els Estats Units a l'hora de gestionar la seva participació en la guerra de Síria.

«Per garantir l'estabilitat i la seguretat a les nostres fronteres i a la regió, el 20 de gener, a les 17.00 h (hora local), l'exèrcit de Turquia va començar l'operació «Branca d'olivera» a la regió d'Afrin contra les organitzacions terroristes del Partit de dels Treballadors del Kurdistan (PKK, proscrit a Turquia), el Partit de la Unió Democràtica (PYD), les Unitats kurdes de Protecció Popular (YPG) i l'Estat Islàmic», diu el comunicat de l'Estat major.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, havia confirmat unes hores abans que l'operació «ha començat de facto sobre el ter-reny».

En una intervenció del seu partit, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament, a Kütahya, al centre de Turquia, Erdogan va advertir, a més, que la localitat de Manbij serà el següent objectiu de les unitats militars turques. «No s'han complert les promeses que ens van fer sobre Manbij, així que ningú pot objectar res si fem el que és necessari», va argumentar en referència a les garanties que hauria donat els Estats Units a Turquia sobre la retirada de les milícies kurdes d'Afrin. «Després, pas a pas, netejarem el nostre país, fins a la frontera iraquiana, d'aquesta escombraria terrorista que intenta assetjar el nostre país», va afegir, segons recull el diari turc Hürriyet.

Queixa de Rússia

El Govern rus demanarà davant Nacions Unides la suspensió de la campanya militar turca contra les milícies kurdes a la regió siriana d'Afrin, segons va informar un diputat rus i membre de la Comissió de Seguretat de la cambra alta del Parlament.

«No només Síria exigeix la fi d'aquesta operació. Rússia dóna suport a aquesta demanda i proporcionarà assistència diplomàtica al Govern sirià», va declarar el diputat Franz Klintsevich a l'agència oficial de notícies russa RIA Novosti.

El ministeri d'Exteriors rus va expressar la seva «preocupació» per l'inici de la campanya turca i va demanar «moderació» a les parts enfrontades.