La Secció 10 de l'Audiència de Barcelona que va enjuiciar el desfalc del Palau de la Música ha citat avui els principals condemnats, Fèlix Millet, Jordi Montull, Gemma Montull i Daniel Osàcar, per abordar la petició de mesures cautelars sol·licitada per la Fiscalia, que no ha concretat si demanarà el seu ingrés immediat a la presó.

Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a la vista pública per dirimir les mesures cautelars que sol·licita la Fiscalia davant les elevades penes hi estan convocats els quatre condemnats, les seves defenses i les parts acusadores a les 10 del matí. La decisió sobre la petició de cautelars, que encara no ha transcendit, no es prendrà avui, i el tribunal no té un termini de temps per pronunciar-se.

El tribunal ha condemnat l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet a 9 anys i vuit mesos de presó, la seva mà dreta, Jordi Montull, a set anys i mig, l'exdirectora financera i filla de Jordi Montull, Gemma Montull, a 4 anys i mig, i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar a quatre anys i cinc mesos.

La Fiscalia Anticorrupció va anunciar el dilluns 15 de gener, quan es va fer pública la sentència, que demanaria la celebració d'una compareixença amb aquests condemnats per sol·licitar mesures sobre la seva situació personal davant «les elevades penes» imposades, sense aclarir si demanaria el seu ingrés immediat a la presó.

En un comunicat, va mostrar la seva satisfacció amb la sentència perquè «acull les principals tesis plantejades pel Ministeri Públic en el transcurs de la vista oral, i atén les peticions de rescabalament».

23 milions

La sentència, que xifra el saqueig en 23 milions d'euros, va condemnar Fèlix Millet a 9 anys i vuit mesos de presó i a una multa de 4 milions d'euros pel saqueig de la institució musical per un delicte continuat de malversació i apropiació indeguda i delicte continuat de tràfic d'influències, blanqueig i contra la Hisenda Pública.

El tribunal va condemnar l'exdirector administratiu del Palau, Jordi Montull, a 7 anys i sis mesos de presó per malversació de cabals públics, tràfic d'influències i blanqueig, i la seva filla, Gemma Montull, a 4 anys, sis mesos i 22 dies de presó, pels mateixos delictes.

A més, va imposar a Osàcar 4 anys i cinc mesos de presó per un delicte continuat de tràfic d'influències, blanqueig i falsedat comptable, i es reclama el comís dels guanys obtinguts per CDC amb les comissions il·lícites per 6,6 milions d'euros.

La sentència va considerar provat que Millet i Montull van orquestrar un «acord criminal» entre l'entitat cultural, CDC i l'empresa Ferrovial per cobrar per la concessió d'obra pública, i que tots dos van pactar amb els extresorers de CDC Carles Torrent (ja mort) i Daniel Osàcar («sense excloure la participació d'altres persones d'aquesta formació que no han pogut ser completament identificades») que Ferrovial lliuraria diners al partit a canvi que aquest garantís l'adjudicació d'obra pública anualment.

L'escrit va constatar que els que van ser màxims responsables del Palau fins al 2009 van idear una estratègia encaminada a «disposar il·lícitament» de quantiosos fons per a despeses particulars i altres finalitats alienes als interessos de l'ens (van espoliar 23 milions d'euros), i que la direcció del Palau va ser exercida per Fèlix Millet «de forma personalíssima i amb un intens caire jeràrquic».