Les Forces Aeroespacials de Rússia han provat amb èxit un sistema de míssils i aviació hipersònica anomenat Kinzhal (punyal en rus), segons va anunciar ahir el ministeri de Defensa en un comunicat. «El jet MiG-31 de les Forces Aeroespacials russes ha portat a terme una prova de llançament del sistema Kinzhal. El llançament ha estat tot un èxit i el míssil hipersònic ha arribat al punt designat sense problemes», va indicar el document del ministeri.

El president rus, Vladímir Putin, va advertir dijous passat que Rússia respondrà sense dubtar-ho a qualsevol atac nuclear contra el seu territori o contra els seus aliats, i va anunciar que el país disposa d'una nova arma estratègica, de la qual no va voler oferir més detalls.

Putin va deixar clar que, tenint en compte la seva doctrina militar, publicada el desembre del 2016, Rússia «es reserva el dret d'usar les armes nuclears només en resposta a l'ús d'armes nuclears o un altre tipus d'armes de destrucció massiva en contra seva o en contra dels seus aliats, o en cas d'agressió contra nosaltres amb armes convencionals si es veu amenaçada la pròpia existència de l'Estat».

Així mateix, va informar que a finals del 2017 es va assajar amb èxit un míssil de creuer amb propulsió nuclear i que el Ministeri de Defensa rus, juntament amb les empreses de la indústria de coets espacials, va començar una fase activa de proves del nou míssil balístic intercontinental Sarmat, que substituiran els Voevoda, creats a la Unió Soviètica.

Míssil hipersònic

A aquest fet cal sumar-hi el nou míssil hipersònic Kinzhal, que fins ara ha superat amb èxit totes les proves i des de l'1 de desembre passat va passar a formar part de l'arsenal del Districte Militar Sud, segons l'agència russa Sputnik.

D'altra banda, quan falta una setmana per a les presidencials, l'actual mandatari rus, Vladímir Putin, lidera la intenció de vot amb el 69%, segons es desprèn d'una enquesta del Centre Vciom. Per darrere del cap d'Estat rus, que buscarà la revàlida com a independent el 18 de març, hi ha el candidat del Partit Comunista, Pavel Grudinin, amb el 7%. Vladimir Zhirinovski, del Partit Liberal Demòcrata, es manté en el tercer lloc, amb el 5%.

Per la seva part, la periodista Xenia Sobtxak, que es presenta per a la plataforma Iniciativa Ciutadana, aconseguiria un 2% dels sufragis. El cofundador de Iàbloko, Grigori Yavlinski, i el candidat de la Unió Popular de Rússia, Serguei Baburin, quedarien amb l'1% cada un.