La diputada santvicentina d'ERC, Adriana Delgado, considera que el viatge que va fer amb la delegació de la seva formació a Alemanya ha «reforçat» la unitat que assegura que ja existia entre la seva formació i la de Junts per Catalunya després de les eleccions del 21-D. El també diputat Ernest Maragall va liderar la delegació de representants republicans entre els quals hi havia Delgado, que va poder compartir divendres a la nit un sopar amb el president Carles Puigdemont i ahir uns minuts més abans de la compareixença que el president va fer davant dels mitjans de comunicació.

Quant a l'estratègia per formar govern, sembla que no hi ha esquerdes entre JxCat i ERC. Els primers consideren que s'ha de fer la proposta de Jordi Sànchez i demanar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que deixi sortir el candidat de la presó per poder fer un debat d'investidura presencial. I ERC no hi ha posat pegues. Encara més, Maragall va fer arribar al president Puigdemont el seu suport a investir Sànchez. En aquest sentit, el coordinador organitzatiu del Partit Demòcrata (PDeCAT), el bagenc David Bonvehí, també desplaçat a Berlín, assegurava ahir que el candidat a la presidència de la Generalitat és Sànchez. Bonvehí i diputats de JxCat es van reunir durant 3 hores amb Puigdemont.

Tot i les reiterades peticions que han fet des d'Esquerra en les dar-reres setmanes per tenir un govern efectiu, la situació en aquests moments, després de les decisions judicials a Alemanya, Bèlgica i Escòcia, els fa pensar que el més adequat per als seus interessos és forçar Llarena a resoldre sobre la llibertat de Sànchez per complir amb el seu dret de defensar-se en el debat d'investidura, sobretot tenint en compte la petició de l'ONU de reclamar respecte pels drets dels empresonats.

Maragall va assegurar que Europa ha obert una porta perquè Espanya surti del «forat negre» de la via de la «violència institucional». I va afegir que la «repressió» de l'Estat ha perdut una «batalla decisiva» davant la via «pacífica i democràtica» que ha tingut l'independentisme. En la mateixa línia, la santvicentina Delgado va explicar que les darreres decisions judicials a Alemanya reforcen l'argument que «de violència no n'hi ha hagut» i «que els presos diputats i els exiliats són representants legítims» al Parlament.

La delegació d'ERC també va compartir amb Puigdemont «la necessitat de reforçar l'acció internacional del procés, perquè ens reforça, també, el nostre relat». Per a Delgado, «veiem que hi ha una escletxa que ens donen les institucions judicials europees, que s'ha obert una oportunitat perquè l'Estat espanyol canviï la seva posició, i que vegin que no poden mantenir més aquesta situació de suspensió i de bloqueig de les nostres institucions».

Delgado va mostrar-se molt satisfeta de poder aprofitar aquesta visita a Puigdemont, en el moment que sortia de la presó. I sobre la impressió que s'emporta dels minuts que va compartir amb el president, va afirmar que l'ha vist molt bé, content i fort.