Milers de persones van omplir ahir al migdia l'avinguda Paral·lel de Barcelona i la plaça Espanya per reclamar la llibertat dels «presos polítics» i el retorn dels «exiliats». El color groc va tenyir el recorregut de la manifestació sota el lema «Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!». Els organitzadors de la manifestació, l'Espai Democràcia i Convivència, van xifrar en 750.000 els assistents a la manifestació, un nombre que dobla els càlculs de la Guàrdia Urbana, que va situar la participació en 315.000 persones.

Part dels manifestants van arribar vingut en algun dels més de 900 autobusos que van sortir al matí d'arreu de Catalunya, una cinquantena dels quals des del Bages. La marxa va coincidir amb els sis mesos de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez.

Així, al llarg dels prop de dos quilòmetres del recorregut, els manifestants van portar samarretes i altres peces grogues, pancartes amb lemes «llibertat per als presos polítics» o «jo també sóc CDR», a més d'estelades. Durant tot el trajecte, els participants van llançar consignes com «no esteu sols», «som gent de pau», «prou 155» o «llibertat presos polítics», i també es van escoltar crits de «Puigdemont, president».

A més del president del Parlament i l'alcaldessa de Barcelona, una àmplia representació de les formacions independentistes de Junts per Catalunya, el PDeCAT, ERC, i la CUP van secundar la manifestació, com Catalunya en Comú-Podem. També hi van assistir representants de l'ANC i Òmnium Cultural, i els líders dels sindicats CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros.

Espai Democràcia i Convivència està integrada per diverses entitats, associacions i sindicats, entre aquestes CCOO i UGT, que consideren que «els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva» i demanen a «les institucions catalanes, espanyoles i europees que busquin espais per al diàleg i la negociació política». La concentració va acabar al parc de les tres xemeneies, on es va situar l'escenari des del qual es va llegir el manifest de l'Espai Democràcia i Convivència. Al text es va fer una crida al «diàleg», es va instar a formar urgentment un Govern que «recuperi» les institucions catalanes i es va criticar la «utilització abusiva i desproporcionada» del Codi Penal i de la figura de la presó preventiva.

Des d'aquest mateix punt, el fill de Jordi Sànchez, Oriol Sànchez, va llegir un text que el seu pare va enviar des de la presó de Soto del Real en el qual afirma que «un estat autoritari mai no mereixerà govern un poble lliure». Les paraules de Jordi Cuixart van arribar per boca de la seva parella, Txell Bonet, que va celebrar que ahir es tornés a demostrar «la capacitat del poble català d'unir-se en moments difícils, d'injustícia però també d'esperança». La petició d'excarceració dels dos Jordis es va estendre durant tota la manifestació a la resta de presos sobiranistes: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Josep Rull.