n La formació lila, Podemos, va acordar ahir escollir el seu precandidat i secretari d'Anàlisi Estratègica i Canvi Polític de Madrid, Íñigo Errejón, per a les eleccions autonòmiques de manera simultània a la llista electoral, en un nou Reglament de Primàries que serà votat entre els dies 9 i 14 de maig. Aquesta decisió és fruit de la insistència d'Errejón. El cofundador del partit, Juan Carlos Monedero, va dir que estava «cansat de ximpleries de nens petits», en relació amb les declaracions d'Errejón en què condicionava la seva candidatura a Madrid al fet que les primàries per escollir el cap de cartell i llista fossin a la vegada, i no en dues fases.

El debat de fons se centra en el control de la candidatura. Quan el secretari general, Pablo Iglesias, i Errejón van acordar que aquest últim es concentrés en la Comunitat de Madrid després de perdre a Vistalegre 2, un dels punts del pacte era que l'actual secretari d'Anàlisi Estratègica i Canvi Polític tingués «autonomia» plena en el disseny i definició de la campa-nya.

Ara la discussió consisteix en la representació del partit davant la Junta Electoral, que és on es fan realitat els acords polítics a través de la validació jurídica. «Com a secretari general de Podemos de la Comunitat de Madrid, tinc un projecte i en aquest projecte hi ha Íñigo Errejón, que en serà el candidat».

Això va assegurar Ramón Espinar en una entrevista a Las mañanas de RNE en què va parlar de qui havia ser número dos de la formació de Pablo Iglesias fins a la celebració del Consell Ciutadà de febrer del 2017. Ja aleshores el líder del partit havia expressat el desig que Errejón fos el candidat a la Comunitat de Madrid. Durant l'entrevista, Espinar va concretar que se celebraran primàries al partit per definir els candidats a les municipals i autonòmiques de l'any que ve, però va subratllar que no tenia cap dubte que Errejón seria el candidat escollit.

El Consell Autonòmic que lidera Ramón Espinar va acordar diumenge passat donar el vistiplau al Reglament de Primàries per als comicis de l'any vinent, precipitat per la polèmica del màster de la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes. Espinar va assenyalar que farà tot el necessari per a «la unitat» del seu partit i per guanyar el PP i la presidenta Cristina Cifuentes a la Comunitat de Madrid en les eleccions del 2019. Afirmen que calia accelerar les primàries en el context polític actual, en què Ciutadans avança el PP i el PSOE inicia la precampanya de la moció de censura.