El president de la república italiana, Sergio Mattarella, li ha conferit un mandat oficial de 48 hores al president de la Cambra de Diputats, Roberto Fico, per verificar la possibilitat d'un acord entre el Moviment 5 Estrelles i el Partit Democràtic (PD) que permetria arribar a una majoria parlamentària i la designació d'un primer ministre, així com la conformació d'un nou govern. Segons va anunciar el secretari general de la Presidència de la república, Ugo Zampetti, després de la trobada realitzada entre Mattarella i Fico, el cap d'estat ha sol·licitat al president de la Cambra aquest mandat oficial específic per d'aquí 48 hores.

Per la seva banda, Fico va agrair a Mattarella la missió encomanada per investigar sobre la possibilitat d'aquesta majoria parlamentària i així conformar un govern que buscarà «els temes per a l'interès del país i un programa de govern». D'aquesta manera, continua el procés de conformació de govern iniciat el 4 de març passat amb les eleccions generals, en les quals els italians van votar en el 32% pel Moviment 5 Estrelles, el 37% el va obtenir la coalició dels partits del centredreta, i el centreesquerra va sumar el 22%. El proper dijous, Fico es reunirà un cop més amb Sergio Mattarella per donar-li el resultat d'aquest breu mandat. El candidat presidencial del centredreta, Donato Toma, va aconseguir la victòria després d'obtenir més del 44% dels vots i s'acosta, per tant, al lideratge d'una província amb 300.000 habitants.

Paral·lelament, una coalició de partits de centredreta es va imposar a les eleccions celebrades diumenge a la regió de Molise.