JxCat té previst tenir investit un president el proper 16 de maig, i aquest no serà Carles Puigdemont. La decisió del TC de permetre que Toni Comín i Carles Puigdemont deleguin el vot, fa que JxCat i ERC no necessitin el suport de la CUP per a poder completar una investidura en segona volta. Alhora la suspensió de la llei de presidència impedeix que l'investit sigui el cap de llista de JxCat.

El partit de Puigdemont espera a la suspensió de la llei de presidència, que permetria una investidura telemàtica de l'expresident, per activar l'alternativa amb un candidat encara per decidir, que se sotmetria a una investidura el 14 de maig i en la qual podrà ser elegit en segona volta, el dimecres 16 de maig.

La CUP ja ha estat informada

Aquesta és l'agenda que té sobre la taula JxCat, que manté en les últimes hores contactes amb ERC per al tram final de la investidura i la formació del futur Govern, en el que el grup de Puigdemont vol aplicar la "restitució" dels consellers cessats que vulguin mentre que Esquerra dóna prioritat a governar de forma efectiva, segons fonts sobiranistes consultades per Efe.

JxCat, segons fonts d'aquest grup, també ha traslladat avui a la CUPque va decidir el cap de setmana passat a Berlín, encara que els antisistema, que només ofereixen els seus quatre vots si és per investir Puigdemont i mantenen l'abstenció davant qualsevol altre candidat, ja no seran imprescindibles en segona volta.

No ho són perquè el Constitucional no ha anul·lat, almenys de moment, el vot delegat de Carles Puigdemont -ara a Berlín- i de l'exconseller d'ERC Antoni Comín -fugit a Bèlgica-, la qual cosa possibilita la investidura d'un candidat alternatiu en segona votació amb l'abstenció de la CUP.

Si bé el TC ha admès el recurs d'empara presentat per Ciutadans contra els acords de la Mesa del Parlament en els quals s'admeten la delegació de vot, no ha acceptat en canvi la petició d'adoptar mesures cautelaríssimes, com la suspensió cautelar d'aquestes delegacions, pel que segueixen en vigor en els dos casos.

En aquest context, a JxCat esperen que el Consell de Ministres -pensada per intentar investir a Puigdemont a distància- i que el tribunal la suspengui, moment en el qual l'expresident de la Generalitat, segons fonts sobiranistes, preveu traslladar un missatge públic per anunciar al seu successor.

El format no està encara tancat però Puigdemont podria repetir el sistema que va utilitzar el passat 1 de març, quan va aparèixer en un vídeo publicat en les xarxes socials i va anunciar que renunciava provisionalment a la investidura per donar pas a Jordi Sànchez, un pla que tampoc va prosperar com va passar amb el tercer candidat, Jordi Turull.

JxCat no esgotarà els terminis

A dues setmanes de la data límit del 22 de maig, JxCat no desitja esgotar els terminis, pel que planteja que el ple d'investidura del candidat alternatiu -que haurà de convocar el president del Parlament, Roger Torrent- sigui el dilluns 14 de maig i la segona volta dimecres, segons fonts de la formació, encara que tot dependrà de quan es produeixi la suspensió de la llei de presidència.

Quant al nom del candidat, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha remarcat que li correspon a Puigdemont designar-lo i "és possible que internament ho tingui decidit", encara que fins on ella sap "la decisió no està presa" en el sentit que no ha estat comunicada.

Artadi és precisament un dels noms que han sonat per succeir a Puigdemont, juntament amb Josep Costa, Eduard Pujol, Marc Solsona, Marta Madrenas, Antoni Morral, Quim Torra, Albert Batet o Ferran Mascarell.

Però Artadi, en ser preguntada en Catalunya Ràdio per si ha meditat ja si acceptaria una eventual proposta de Puigdemont per ser presidenta, s'ha limitat a respondre: "Tots estem a disposició del president Puigdemont".

De la seva banda, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha instat avui al Senat a ERC a sortir del "bucle absurd" d'anteposar els interessos personals "d'un sol individu" -Carles Puigdemont-, als dels catalans i a deixar que s'investeixi a un president "legal".

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha considerat que "és una vergonya que set milions de catalans hagin d'estar pendents del que decideixi un només diputat, Carles Puigdemont, que a més no és aquí, i no pot governar Catalunya".

També la portaveu dels Comuns, Elisenda Alamany, ha criticat que l'"única via possible" i que el futur de Catalunya passi pel "que digui Puigdemont", el "relat" del qual en aquest sentit és "més monàrquic que republicà".

De la seva banda, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha demanat a Torrent la convocatòria d'un ple d'investidura a la presidència de la Generalitat com més aviat millor possible amb un candidat "viable i legal".