La portaveu sallentina d'ERC al Senat, Mirella Cortès, no va aconseguir adquirir la seva plena condició de senadora fins que va prometre acatar la Constitució en castellà, obligada pel president de la Cambra, Pío García-Escudero, que l'hi va haver de demanar tres vegades.

Al començament del ple de la cambra alta, en presència del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, la parlamentària va intentar en va que García-Escudero li acceptés aquesta fórmula pronunciada únicament en català, perquè el president li va demanar fins a tres vegades que fes servir el castellà. La senadora bagenca d'ERC va prometre el càrrec al Senat per «imperatiu legal», afirmant que treballarà per «la llibertat dels presos polítics i pel retorn d'exiliats i fins a la consolidació de la República catalana» ( vegeu vídeo a www.regio7.cat).

Fins a quatre cops va repetir aquesta frase en català, davant els advertiments de Pío García-Escudero, que la va obligar a repetir-ho en castellà. A la bancada popular, l'acció de Cortès va despertar crits de «vergonya». Tant Cortès com l'altre diputat d'ERC designat pel Parlament, Bernat Picornell, van prendre ahir possessió del càrrec amb samarretes grogues amb lemes demanant l'alliberament dels presos.

Durant la picabaralla dialèctica, el president del Senat va demanar a Cortès que prometés el càrrec en castellà perquè si no no podia donar com a bona la seva presa de possessió. La bagenca, que va tornar a repetir fins a quatre vegades la frase en català, li va retreure que altres cops havia pogut parlar només en català, però va acabar pronunciant la promesa del càrrec en castellà.

Els senadors designats per part del PDeCAT, Marta Pascal i Josep Lluís Cleries, i també José Montilla (PSC) van prendre possessió de l'escó a través d'un document notarial. Per part de Catalunya en Comú Podem va prometre el càr-rec Sara Vilà.