Els Estats Units van inaugurar ahir la seva nova ambaixada a Jerusalem. Prop de cinc mesos després de la polèmica decisió del president Donald Trump de traslladar l'ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem, l'acte d'ahir a la ciutat santa va generar protestes massives i es va iniciar amb desenes de morts i centenars de ferits per foc israelià a la Franja de Gaza.

Tot i que Trump no va acudir personalment a la inauguració, hi va enviar una delegació que inclou la seva filla Ivanka i el seu marit i, a més, va gravar un missatge que es va emetre durant la cerimònia. «Israel és una nació sobirana per determinar la seva capital», va dir el president nord-americà. Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va afirmar que «és un dia gloriós» i va agrair a Trump que «reconegui la història». «Fent-ho, has fet història», va dir. Des de Brussel·les, l'Alta Representant de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, va instar les parts a actuar «amb major moderació» per evitar perdre «més vides». «Israel ha de respectar el dret a la protesta pacífica i el principi de proporcionalitat en l'ús de la força i Hamas i els que lideren les manifestacions a Gaza han de garantir que siguin estrictament no violentes», recull un comunicat de l'Alta Representant.

En al·lusió al 70è aniversari de la creació de l'estat d'Israel i la Nakba, la commemoració de l'inici de l'èxode -que és avui- Mogherini va afirmar també que tant israelians com palestins estan commemorant «moments decisius» i va reconèixer que les dues parts del conflicte tenen reclams «legítims». Un d'aquests punts és precisament la ciutat de Jerusalem, que tant palestins com israelians reivindiquen com a capital. «Jerusalem és una ciutat santa per a jueus, musulmans i cristians», diu el comunicat de la UE, que adverteix que «qualsevol nova escalada causaria més patiment als dos pobles» i faria que la perspectiva de pau i seguretat fos «encara més remota».