El Tribunal Suprem va confirmar ahir la presó preventiva per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i per als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa, per risc de reiteració delictiva i de fugida, en desestimar els recursos presentats per les seves defenses.

En un acte divulgat ahir, l'alt tribunal confirma que existeix risc de reiteració delictiva i de fugida, per la qual cosa és correcta la imposició de la presó preventiva contra els polítics citats adoptada pel jutge del cas obert pel procés al Suprem, Pablo Llarena. Respecte a la fugida, l'alt tribunal valora per mantenir a la presó els recur-rents que alguns dels seus companys en el procés han «escapat amb èxit» de la justícia espanyola, que està tenint dificultats perquè altres països de la UE els lliurin a Espanya. És a dir, suggereix que si sortissin en llibertat, es veurien «temptats d'imitar els fugitius».

A més, la interlocutòria asse-nyala que no hi ha precedents en la història recent europea d'un Govern d'un estat federat alçant-se contra la constitució estatal. Els tres magistrats que formen la Sala de Recursos, que revisen les resolucions que dicta Llarena, diuen, sobre el perill de fugida, que els recurrents disposen d'una estructura organitzativa que els dóna suport, dotada de consistència econòmica i contactes internacionals. Aquests «elements han permès als que ja han fugit mantenir una aparença de vida normalitzada fora d'Espanya i de la residència que fins aleshores era el seu domicili habitual».

Assumeix l'alt tribunal «la confiança que mereixen els sistemes de cooperació judicial internacional instaurats en l'àmbit de la Unió Europea», però recorda que aquests «no tenen per finalitat enjudiciar l'actuació de les autoritats judicials d'un altre soci», sinó «augmentar l'agilitat de la col·laboració basant-se en un reconeixement de les resolucions judicials que té la seva raó de ser en el respecte mutu i en la confiança recíproca», assegura l'acta.

Sobre el risc de fugida, diuen que tenen darrere seu una estructura organitzativa que els dóna suport, que té «consistència econòmica» i «contactes internacionals». «Aquests elements han permès als que s'han escapat mantenir una aparença de vida normalitzada fora d'Espanya», afirmen.