El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va afirmar ahir en una entrevista a la COPE que «no es pot prohibir» que la Generalitat disposi de serveis de representació exterior, com les ambaixades gestionades pel Diplocat, l'organisme que el Govern de Rajoy va començar a «liquidar», en paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, i que la Generalitat de Quim Torra ha començat ara a restituir.

En ser preguntat per aquesta qüestió en una entrevista a la Cope, Borrell va recordar que «el Tribunal Constitucional ha dictaminat que les comunitats autònomes poden tenir serveis de representació exterior» i, per tant, la seva existència «no és res que contravingui cap normativa». «Caldrà veure quines són les seves activitats, però una representació exterior la tenen totes les comunitats autònomes i no es pot prohibir que la tinguin», va dir. En aquest sentit, va advertir que «si les coses funcionen amb normalitat estarem amb normalitat», «i sinó ja veurem».

En una trobada amb periodistes, Borrell va explicar que respecte de la crisi amb Catalunya, el Govern de Pedro Sánchez no pretén «una escalada contínua» de distanciaments i tensions, però també és molt conscient que «no té hipoteques ni deutes amb ningú», i per això no tindrà una «actitud lliuradora». Així, Borrell va apuntar que, «constitucionalment parlant, no hi ha objecció» per tal que les comunitats autònomes obrin oficines de representació exterior i que «era d'esperar» que, un cop aixecat el 155, el Govern català tornés a posar-les en marxa, per això s'haurà d'estudiar «quina és la línia que separa l'activitat jurídicament reprovable de la que no ho és». Va subratllar que ell no és «ministre d'Assumptes Catalans», sinó el ministre que «ha de vetllar per la imatge d'Espanya al món, que ha estat danyada».

La imatge d'Espanya

Així doncs, una de les seves preocupacions ha estat «veure com la imatge, la percepció d'Espanya a l'estranger s'ha deteriorat pel conflicte», com «la llegenda negra està de tornada» i com la imatge d'una «Espanya repressiva i franquista és un estereotip difós amb molta eficàcia» pels separatistes.

Per això, una de les seves prioritats al capdavant d'Exteriors serà «construir un relat de l'Espanya democràtica i constitucional» i explicar «amb la contundència necessària el que ha passat en aquest país». Així, per exemple, es va referir al llibre del president de la Generalitat, Quim Torra, del que va dir que «qui escriu aquestes coses és, com a mínim, supremacista i amb un rampell xenòfob», i va considerar que si ho hagués dit qualsevol altre mandatari europeu, la reacció internacional hauria estat diferent.

Respecte a la possibilitat que Sánchez i Torra es reuneixin, Bor-rell va dir que «el diàleg no implica en cap cas cap mena de cessió», i va reiterar que el Govern «no té cap hipoteca, cap deute ni cap lletra de canvi que honrar», ja que qui va votar Sánchez ho va fer «voluntàriament».