La Secció Segona de l'Audiència de Navarra va decretar ahir la llibertat provisional dels cinc joves condemnats a 9 anys de presó per un delicte d'abús sexual continuat a una jove de Madrid durant els Sanfermines del 2016, amb el vot particular d'un dels tres magistrats.

El tribunal ha establert per als cinc joves de La Manada una fiança de 6.000 euros perquè puguin sortir de la presó i esperar que la sentència sigui ferma. La sentència del cas de La Manada, que es va fer pública a final d'abril, va aixecar una forta polèmica i una onada de protestes arreu de l'Estat perquè va considerar els fets com un abús sexual continuat i no una violació. La pena que va dictar l'Audiència de Navarra va ser molt menor a la sol·licitada per la Fiscalia, que era de prop de 23 anys per diversos delictes, i per l'acusació particular, que demanava 25 anys. Els fets van passar durant els Sanfermines del 2016.

Navarra recorrerà la decisió

El Govern de Navarra, que exerceix l'acusació popular en el cas de La Manada, va anunciar ahir que presentarà un recurs a la decisió de la Secció Segona de l'Audiència de Navarra de dictar llibertat provisional sota fiança per als cinc condemnats. La portaveu del Govern de Navarra, María Solana, va afirmar que l'Executiu està treballant en aquest recurs. «Els nostres serveis jurídics ja es van oposar a la petició de llibertat, atesa la gravetat que té el delicte», va assenyalar. «Sostenen a més que la qualificació del delicte d'abús sexual recollida en la sentència no està d'acord amb l'ocorregut aquell fatídic 7 de juliol i mantenim per això la petició de penes per agressió sexual», va afirmar Solana, en declaracions als mitjans de comunicació.

A més, la portaveu del Govern va expressar la seva «protesta més absoluta». «És inadmissible que les parts, i més encara la mateixa víctima, haguem conegut a través dels mitjans de comunicació una resolució que creiem que reincideix en l'obstinació de divorciar la justícia de la societat», va dir.

Per la seva banda, el ministeri de Justícia va emmarcar l'alliberament dins la «normalitat del sistema judicial espanyol». Segons van indicar fonts ministerials, els cinc condemnats fa dos anys que estan en presó provisional i la justícia, dins del seu àmbit de competència, «ha entès que ha arribat a terme aquesta mesura de presó provisional a l'espera de la resolució dels recursos presentats».