Les obres per desdoblar l'eix transversal (C-25) al Bages podran començar, finalment, el mes d'octubre. Com a mínim es podran iniciar en el tram que va des de Manresa fins a Aguilar de Segarra, que ja té qui n'executarà l'obra.

Cedinsa, el consorci d'empreses a qui la Generalitat va concedir el conjunt del projecte el 2007, ha readjudicat aquest tram a l'empresa Construccions Rubau mitjançant un concurs públic en què també s'ha atorgat a una altra constructora -Acsa- la part del recorregut que va des d'Aguilar fins al final d'aquesta via, a Cervera.

De fet, Cedinsa havia d'adjudicar al mateix temps el desdoblament de la C-25 des de Cervera fins a Gurb dividit en cinc trams diferents. Però els concursos per atorgar els tres que van des d'aquesta població osonenca fins a la capital del Bages (vegeu columna) van quedar deserts per baixades excessives de pressupost o per ofertes inadequades, segons van explicar fonts del departament de Política Territorial i Obres Públiques. Les mateixes fonts van concretar que el procés que se seguirà en aquests tres casos serà un procediment negociat, en què hi ha la possibilitat que les obres s'adjudiquin a les empreses del propi grup que forma Cedinsa. Des del departament es confia que per a aquesta part de l'eix també es concretin les empreses que en faran el desdoblament en aproximadament un mes.

Els treballs de desdoblament en el tram entre Vic i Girona ja s'estan realitzant des de fa mesos perquè els executa directament Cedinsa, però el contracte amb la Generalitat preveia que la concessionària havia de readjudicar les obres en la resta de trams a empreses externes. Aquesta adjudicació s'havia anat demorant, però, per problemes de finançament. El mes de juliol passat Cedinsa va tancar les operacions de crèdit que li permetien desencallar els treballs, i va ser l'agost quan es va posar en marxa el procés d'adjudicació.

El conseller d'Obres Públiques de la Generalitat, que dimarts va visitar les obres del tram osonenc a Sant Sadurní d'Osormort, va concretar que en els trams que ara s'han adjudicat els treballs es començaran a executar el 15 d'octubre i va assegurar que e l'eix transversal es posarà en funcionament ja desdoblat en tot el seu recorregut el primer trimestre del 2013.

El desdoblament de l'eix transversal suposarà duplicar la quantitat de túnels i viaductes que té actualment aquesta carretera, com el túnel de Fontfreda, de 668 metres de longitud.