L'Ajuntament de Moià no està, a dia d'avui, en condicions de pagar l'1 de setembre les nòmines d'agost dels seus treballadors.

Aquest és un dels missatges clars i contundents que el nou equip de govern de concentració -format per AraMoià-AM, Entesa per Moià i CiU- va llançar a la ciutadania en una reunió informativa celebrada ahir a la nit per exposar quina és la situació de la hisenda municipal i els nivells d'endeutament que s'han generat a l'Ajuntament, bàsicament durant els darrers cinc anys (amb governs de CiU).

El 31 de desembre del 2009 -l'últim exercici que s'ha tancat formalment- el deute consolidat del consistori moianès era de 22 milions d'euros, que suposava un nivell d'endeutament del 430% -cal tenir en compte que l'actual marc normatiu estableix que no poden demanar crèdit els ajuntaments que tinguin un deute superior al 75% dels seus ingressos.

L'estimació de l'equip de govern és que el passat exercici del 2010 es tancarà amb uns 25,5 milions d'euros de deute acumulat -dèficits de tresoreria més endeutament a llarg termini-, amb una ràtio del 375%. Traduït en altres xifres que també es van exposar en la reunió d'ahir, l'actual situació econòmica municipal suposa que el deute consolidat de l'Ajuntament és l'equivalent a 4.470 euros per cada moianès -deute per capita- i que el consistori està pagant 5.287 euros al dia només pel retorn de préstec -és a dir, interessos i amortitzacions. Durant el 2009, segons va concretar l'alcalde, Dionís Guiteras, la mitjana diària de pèrdues de la tresoreria de l'Ajuntament era de 1.808 euros.

La crítica situació actual s'ha generat especialment els darrers cinc anys, segons va exposar el nou equip de govern, en què es van succeir els tancaments amb dèficits desmesurats -despesa superior als ingressos- dels exercicis corrents. Els tancaments pressupostaris entre el 2005 i el 2009, cada any en negatiu, han oscil·lat entre el 2% i el 27%.

Aquest romanent negatiu de tresoreria, sumat a les operacions a llarg termini, ha propiciat que el deute acumulat el 31 de desembre del 2005 -prop de 6 milions d'euros- s'hagi pràcticament multiplicat per cinc en sis anys (vegeu gràfic inferior). En aquest càlcul el nou executiu local hi suma, des del 2008, els resultats de la societat municipal Moià Futur.

En negatiu ja l'agost

A hores d'ara, la situació del consistori de Moià és especialment preocupant. Per què? Doncs perquè, segons va detallar ahir Dionís Guiteras, la tresoreria de l'Ajun-tament arribarà al mes d'agost en negatiu, és a dir, ja amb més despesa que no pas ingressos (-369.000 euros) i, per tant, sense liquiditat per poder fer front als pagaments corrents. L'estimació per a final d'any és d'un saldo negatiu de 2.140.000 euros.