Les delegacions territorials de la Catalunya central dels sindicats USTEC-STEs, de la branca d'Ensenyament de CCOO i de FE-USOC rebutgen la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) segons la qual la Generalitat ha de garantir el dret de tres famílies que els seus fills rebin l'escolarització amb la llengua castellana com a vehicular. Si bé tots els representants sindicals dels mestres consultats fan una crida a favor del model d'immersió lingüística, les consignes respectives vers el professorat varien de to segons de quin sindicat provinguin.

USTEC-STEs, sindicat majoritari dins del professorat de l'escola pública, és el que planteja una reacció més frontal al que consideren una "coacció del TSJC", diu la delegada Esther Plans, que rebutja "frontalment que s'hagi judicialitzat el model escolar català". Plans defensa el model vigent d'immersió lingüística en català perquè diu que "no segrega" i que "són 30 d'anys d'experiència que han permès la recuperació del català com a llengua comuna". Si el model en sortís tocat, la delegació sindical d'USTEC-STEs a la Catalunya central cridaria el professorat "a la desobediència, a defensar el català com a llengua d'aprenentatge".

La delegada espera que "el departament no es plegui, que no cedeixi a la pressió del govern espanyol". Plans assenyala que des d'USTEC-STEs estan fent "una crida a les escoles que manifestin el seu posicionament per claustre" i que pengin pancartes. USTEC-STEs, que s'afegeix a la jornada de protesta convocada per a dilluns vinent per la plataforma Somescola.cat [vegeu la columna de la dreta], està a l'espera de "la resposta de la Generalitat, si es resol o no", i que, en cas que no es resolgués, Plans creu que hi podria haver una "gran moguda". Segons la delegada, no es pot fer concessions especials a les tres famílies demandants. "Més val no deixar-ho passar perquè pot ser que s'aprofiti judicialment a partir d'ara", argumenta Plans.

Més prudent i sense demanar la insubmissió es mostra la delegació sindical de la branca d'Ensenyament de CCOO a la Catalunya central. Rosa Recio, delegada sindical a la comarca d'Osona, acceptaria "com a mal menor" que es fes una escolarització especial als fills de les tres famílies si això no ha d'afectar el model. Tot i així, matisa que "podria crear precedent". Recio diu que creu en "el sistema d'immersió lingüística" i que no es pot començar a separar els infants perquè pot crear desigualtats en la competència del català i això podria generar a l'alumne en qüestió dificultats d'entrar al mercat laboral en un futur.

Recio adverteix que "costa de mobilitzar la gent, una cosa és que pengin pancartes i una altra, convocar una vaga general". De tota manera, es mostra convençuda que els professors de la seva zona, Osona, "desacatarien" l'obligació d'usar el castellà com a llengua vehicular.

La delegació sindical de FE-USOC, majoritària a l'escola concertada, s'acontenta que "totes les patronals de la concertada van signar un document en defensa de la immersió lingüística", explica el delegat Josep Maria Vila, que assegura que "a les escoles concertades de la Catalunya central no hi ha conflicte lingüístic". Ara bé, defensa el tracte especial a les tres famílies "perquè estem en una societat democràtica".